Follow us

Stollen

Stollen

Υλικά

175 γρ. σταφίδες λευκές και μαύρες
50 γρ. φλούδα λεμονιού ζαχαρωμένη
25 γρ. φλούδα πορτοκαλιού ζαχαρωμένη
50 ml μαύρο ρούμι
1 ½ φάκελο ξηρή μαγιά
125 ml γάλα
50 γρ. ζάχαρη
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 100 γρ. αλεύρι
1 αβγό
2 δόσεις βανιλίνη
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 γερή πρέζα αλάτι
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. τριμμένο καρδάμωμο
200 γρ. βούτυρο
50 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα
100 γρ. λιωμένο βούτυρο, άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε στο ρούμι τις σταφίδες, το ζαχαρωμένο πορτοκάλι, το λεμόνι και τα αμύγδαλα, όλη τη νύχτα. Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά μαζί με ½ κ.γ. ζάχαρη. Αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, τη μαγιά και το μείγμα φρούτων-ρούμι και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματισθεί μια ζύμη όχι και τόσο λεία. Σε άλλο μπολ, δουλεύουμε με το μίξερ τα 100 γρ. αλεύρι, με το βούτυρο, το καρδάμωμο και το μοσχοκάρυδο μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το μεταφέρουμε στο μπολ με τη ζύμη αλεύρι -φρούτα -αβγά και ζυμώνουμε με το μίξερ (βάζουμε το γάντζο) ή με τα χέρια μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε δύο “καρβέλια” πλακουτσωτά. Διπλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο αρκετές φορές και το βάζουμε γύρω από κάθε “καρβέλι” για να διατηρήσει το σχήμα του. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με ένα μάλλινο ρούχο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 30-45 λεπτά. Τα ψήνουμε ένα -ένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 -45 λεπτά. Αν δούμε ότι η επιφάνεια παίρνει έντονο καφέ χρώμα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ξεφουρνίζουμε και αλείφουμε με το βούτυρο. Κοσκινίζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη σε μια πυκνή στρώση. Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Γίνοντα πιο νόστιμα όσο περνούν οι μέρες διότι ωριμάζουν οι γεύσεις.

A.T.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.