Follow us

Υγιεινά γλυκά με βάση τα όσπρια

Υγιεινά γλυκά με βάση τα όσπρια

Δεν είναι μόνο για φασολάδα τα φασόλια και τα ρεβίθια δεν κάνουν μόνο ρεβιθάδα. Μπορούν να δώσουν και μια σειρά από ασυνήθιστα μεν, πολύ γευστικά, όμως, και ταυτοχρόνως υγιεινά γλυκά, αφού περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Εκ των πραγμάτων, τα γλυκά που είναι φτιαγμένα από όσπρια, είναι κατάλληλα για τους χορτοφάγους και αν αντικατασταθούν τα αβγά -όπου υπάρχουν- με σπόρους τσία (1 κ.σ. σπόροι μουλιασμένοι σε 3 κ.σ. νερό για κάθε αβγό) και το γάλα με ρόφημα αμυγδάλου ή βρώμης ή σόγιας, είναι κατάλληλα και για vegans.
Τα όσπρια που προσφέρονται περισσότερο για γλυκά είναι τα λευκά ή τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και δευτερευόντως οι φακές και τα μπιζέλια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη μορφή αλευριού ή με τη μορφή του πουρέ (καλά βρασμένα και λιωμένα). Τα γλυκά με όσπρια είναι πιο βαριά και πιο πυκνά σε σχέση με τα κλασικά γλυκά, αλλά η κρούστα τους είναι πιο απαλή και παραμένουν φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Μερικά tips για να επιτύχουν είναι και τα παρακάτω:
Τα γλυκά με περιεκτικότητα σε πουρέδες χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία (χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μετά τα 5-10 πρώτα λεπτά).
Για να φτιάξουμε έναν πουρέ οσπρίων, βάζουμε για κάθε 1 φλ. βρασμένα όσπρια ¼ φλ. νερό στη μουλινέτα και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1 κ.σ. νερό, ακόμα αν ο πουρές μας φαίνεται πολύ σφιχτός. Τον πουρέ τον ανακατεύουμε πρώτα με τα υπόλοιπα υγρά υλικά της συνταγής και μετά προσθέτουμε τα ξηρά υλικά.
Τα γλυκά με αλεύρι από όσπρια, απορροφούν περισσότερη υγρασία σε σχέση με άλλα αλεύρια, οπότε χρειάζονται περισσότερο υγρό για να μην γίνουν στεγνά. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε μόνο αλεύρι από όσπρια στα γλυκά μας, αλλά να προσθέτουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό αλεύρι.

Updated: 20/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 14/02/19

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.