Δεν είναι μόνο για φασολάδα τα φασόλια και τα ρεβίθια δεν κάνουν μόνο ρεβιθάδα. Μπορούν να δώσουν και μια σειρά από ασυνήθιστα μεν, πολύ γευστικά, όμως, και ταυτοχρόνως υγιεινά γλυκά, αφού περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Εκ των πραγμάτων, τα γλυκά που είναι φτιαγμένα από όσπρια, είναι κατάλληλα για τους χορτοφάγους και αν αντικατασταθούν τα αβγά -όπου υπάρχουν- με σπόρους τσία (1 κ.σ. σπόροι μουλιασμένοι σε 3 κ.σ. νερό για κάθε αβγό) και το γάλα με ρόφημα αμυγδάλου ή βρώμης ή σόγιας, είναι κατάλληλα και για vegans.
Τα όσπρια που προσφέρονται περισσότερο για γλυκά είναι τα λευκά ή τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και δευτερευόντως οι φακές και τα μπιζέλια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη μορφή αλευριού ή με τη μορφή του πουρέ (καλά βρασμένα και λιωμένα). Τα γλυκά με όσπρια είναι πιο βαριά και πιο πυκνά σε σχέση με τα κλασικά γλυκά, αλλά η κρούστα τους είναι πιο απαλή και παραμένουν φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Μερικά tips για να επιτύχουν είναι και τα παρακάτω:
Τα γλυκά με περιεκτικότητα σε πουρέδες χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία (χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μετά τα 5-10 πρώτα λεπτά).
Για να φτιάξουμε έναν πουρέ οσπρίων, βάζουμε για κάθε 1 φλ. βρασμένα όσπρια ¼ φλ. νερό στη μουλινέτα και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1 κ.σ. νερό, ακόμα αν ο πουρές μας φαίνεται πολύ σφιχτός. Τον πουρέ τον ανακατεύουμε πρώτα με τα υπόλοιπα υγρά υλικά της συνταγής και μετά προσθέτουμε τα ξηρά υλικά.
Τα γλυκά με αλεύρι από όσπρια, απορροφούν περισσότερη υγρασία σε σχέση με άλλα αλεύρια, οπότε χρειάζονται περισσότερο υγρό για να μην γίνουν στεγνά. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε μόνο αλεύρι από όσπρια στα γλυκά μας, αλλά να προσθέτουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό αλεύρι.
Updated: 20/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 14/02/19