Follow us

Υγιεινά γλυκά με βάση τα όσπρια

Υγιεινά γλυκά με βάση τα όσπρια

Δεν είναι μόνο για φασολάδα τα φασόλια και τα ρεβίθια δεν κάνουν μόνο ρεβιθάδα. Μπορούν να δώσουν και μια σειρά από ασυνήθιστα μεν, πολύ γευστικά, όμως, και ταυτοχρόνως υγιεινά γλυκά, αφού περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Εκ των πραγμάτων, τα γλυκά που είναι φτιαγμένα από όσπρια, είναι κατάλληλα για τους χορτοφάγους και αν αντικατασταθούν τα αβγά -όπου υπάρχουν- με σπόρους τσία (1 κ.σ. σπόροι μουλιασμένοι σε 3 κ.σ. νερό για κάθε αβγό) και το γάλα με ρόφημα αμυγδάλου ή βρώμης ή σόγιας, είναι κατάλληλα και για vegans.
Τα όσπρια που προσφέρονται περισσότερο για γλυκά είναι τα λευκά ή τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και δευτερευόντως οι φακές και τα μπιζέλια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη μορφή αλευριού ή με τη μορφή του πουρέ (καλά βρασμένα και λιωμένα). Τα γλυκά με όσπρια είναι πιο βαριά και πιο πυκνά σε σχέση με τα κλασικά γλυκά, αλλά η κρούστα τους είναι πιο απαλή και παραμένουν φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Μερικά tips για να επιτύχουν είναι και τα παρακάτω:
Τα γλυκά με περιεκτικότητα σε πουρέδες χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία (χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μετά τα 5-10 πρώτα λεπτά).
Για να φτιάξουμε έναν πουρέ οσπρίων, βάζουμε για κάθε 1 φλ. βρασμένα όσπρια ¼ φλ. νερό στη μουλινέτα και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1 κ.σ. νερό, ακόμα αν ο πουρές μας φαίνεται πολύ σφιχτός. Τον πουρέ τον ανακατεύουμε πρώτα με τα υπόλοιπα υγρά υλικά της συνταγής και μετά προσθέτουμε τα ξηρά υλικά.
Τα γλυκά με αλεύρι από όσπρια, απορροφούν περισσότερη υγρασία σε σχέση με άλλα αλεύρια, οπότε χρειάζονται περισσότερο υγρό για να μην γίνουν στεγνά. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε μόνο αλεύρι από όσπρια στα γλυκά μας, αλλά να προσθέτουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό αλεύρι.

Updated: 20/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 14/02/19

Επίσης...

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Περισσότερα από

Γλυκό

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.