Υλικά (για 8 κομμάτια)
4 φύλλα κρούστας
50 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
Για τη γέμιση:
50 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
350 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
2 βανίλιες
10 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για το σιρόπι:
250 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
Μισό λεμόνι
200 ml ροδόνερο
1 ξυλάκι κανέλα
Για το σερβίρισμα:
Ζάχαρη άχνη, αποξηραμένα βρώσιμα τριαντάφυλλα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα χωρίς να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αβγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το λεμόνι και την κανέλα για 10 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε το ροδόνερο και ανακατεύουμε πάλι. Συνθέτουμε το γλυκό: μπορούμε να δώσουμε στο γαλακτομπούρεκο τριγωνικό ή κυλινδρικό σχήμα. Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας, πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη, τοποθετούμε επάνω ένα ακόμη φύλλο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 3 φύλλα. Κόβουμε τα φύλλα σε 4 λωρίδες (σε 2 λωρίδες αν πρόκειται να του δώσουμε το σχήμα κυλίνδρου), βάζουμε σε κάθε λωρίδα από 2 κουταλιές σούπας γέμιση και διπλώνουμε σε τρίγωνο. Κρατάμε τα γαλακτομπούρεκα στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
*Η συνταγή είναι του σεφ Μανώλη Αντωνακάκη, από το εστιατόριο Karàbourno.