
Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
Για το παντεσπάνι
180 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. αλεύρι
150 ml γάλα
150 ml ελαιόλαδο
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
400 ml νερό
Μισό κιλό ζάχαρη
100 ml ανθόνερο πορτοκαλιού (fleur d’ orange)
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
60 γρ. ζάχαρη
5 κρόκους αβγών
20 γρ. αλεύρι
630 γρ. άνθος αραβοσίτου
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. αμύγδαλα, αποφλοιωμένα και κομμένα σε λεπτά κομμάτια
Παρασκευή
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρις ότου να ασπρίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε άλλο μπολ και κατόπιν τα αδειάζουμε στο μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε στο μείγμα το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη σε πάχος 1.5 έως 2 εκατοστά.
Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C.
Σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα διαλύουμε τη ζάχαρη μέσα στο νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.
Προσθέτουμε το ανθόνερο πορτοκαλιού στο τέλος της βράσης και αφήνουμε να κρυώσει.
Έπειτα, περιχύνουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι.
Κρέμα
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου και κατόπιν χύνουμε στο μπολ 100 mI γάλα κρύο.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε με τη ζάχαρη.
Κατόπιν, σιγά-σιγά, προσθέτουμε το μείγμα που μόλις ετοιμάσαμε στο ζεστό γάλα, πολύ αργά και χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμε για 15 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσει π κρέμα, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αποκτήσει ένα λευκό χρώμα, το προσθέτουμε στην κρύα κρέμα, ρίχνουμε τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο ψημένο και περιχυμένο με σιρόπι παντεσπάνι.