Υλικά
Υλικά
Γαλοπούλα ψητή με vinsanto
Μία γαλοπούλα (2 κιλά)
2 κ.σ. βούτυρο
3 ξινόμηλα κομμένα σε κυδωνάτα κομμάτια
20 κάστανα
20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (τα μουλιάζουμε σε vinsanto για να μαλακώσουν)
1/2 πορτοκάλι σε φέτες
1 ποτήρι vinsanto
Αλάτι, πιπέρι, λίγο θυμάρι
Παρασκευή
Πλένουμε καλά μέσα-έξω τη γαλοπούλα.
Αλατοπιπερώνουμε επίσης μέσα- έξω καλά και βάζουμε το θυμάρι και τις φέτες πορτοκαλιού στην κοιλιά.
Αλείφουμε μέσα στο ταψί με το βούτυρο και την περιχύνουμε με το vinsanto (στο οποίο ήδη έχουν μαλακώσει τα δαμάσκηνα).
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 1/2-2 ώρες.
Κατά διαστήματα περιχύνουμε το φαγητό με τα υγρά του ταψιού.
Χαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά.
Τα καθαρίζουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με τα μήλα και τα μουλιασμένα δαμάσκηνα.
Ανακατεύουμε να βραχούν όλα μαζί με τα υγρά του ταψιού και ψήνουμε για ακόμα 30-40 λεπτά.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μεγάλωσε στην Πάρο.
Στο νησιώτικο εορταστικό τραπέζι πρωταγωνιστούσε το γεμιστό κουνέλι, το πατούδο: η καλή σχέση με τις παιδικές της μνήμες το βάζει ακόμα πρώτη θέση μες στο σπίτι της τις άγιες μέρες.
Μόνο που, τελικά, το περιβόητο εορταστικό τραπέζι δεν είναι ποτέ ένα.
Τα συμπόσια των εορτών πολλά, όσες και οι επιλογές.
Πατούδο τα Χριστούγεννα, γαλοπούλα την Πρωτοχρονιά.
Γιατί τίποτα δεν στολίζει καλύτερα το τραπέζι, τίποτα δεν εντυπωσιάζει περισσότερο, ιδίως όταν έχεις καλεσμένους.
Η γαλοπούλα, τελικά, έχει στιλ.
Κλασικό.