Υλικά
Υλικά (για 4-6 άτομα)
1 κ.γλ. κορίανδρος
1 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ. τσίλι σε σκόνη
1 κ.γλ. turmeric
Ρίζα τζίντζερ (περίπου 4 εκατοστά)
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. σογιέλαιο
400 γρ. ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες ή κονσέρβα
Χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμονιού
1 κ.σ. φύλλα κάρι (προεαιρετικά)
750 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους
Μοσχοκάρυδο
Μία χούφτα φρέσκος ψιλοκομμένος κορίανδρος
3-4 πράσινα τσίλι
1 κομματάκι κανέλα
Αλάτι
Παρασκευή
Τοποθετήστε το turmeric, τον κορίανδρο και το κύμινο σε ένα μπολ.
Τρίψτε μέσα το τζίντζερ και το σκόρδο.
Προσθέστε λίγο νερό και ανακατέψτε, μέχρι το μίγμα να πάρει τη μορφή πάστας.
Κόψτε το κρεμμύδι, προσθέστε αλάτι και τηγανίστε το στο σογιέλαιο μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέστε την πάστα των μπαχαρικών και ανακατέψτε καλά για περίπου ένα λεπτό.
Προσθέστε στις ντομάτες το χυμό λεμονιού, την κανέλα, τα φύλλα κάρι, και αφήστε τα υλικά να δέσουν σε χαμηλή φωτιά, για περίπου μισή ώρα.
Εάν θέλετε, μπορείτε να ετοιμάσετε το μίγμα αρκετά νωρίτερα πριν από την ώρα του φαγητού.
Όταν αποφασίσετε να φάτε, ρίξτε στο μίγμα τις γαρίδες και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθούν.
Ρίξτε το κάρι σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά το φρέσκο μοσχοκάρυδο και το χυμό λεμονιού.
Κόψτε τα τσίλι στα τέσσερα και στολίστε τα πάνω στο μπολ.
Τέλος, πασπαλίστε με τον κορίανδρο.
Οι φωτογραφίες και οι συνταγές της Nigella Lawson (φωτογράφος n Petrina Tinslay) είναι από το βιβλίο της «Forever Summer» εκδόσεις Chatto & Windus, London.