
Υλικά
Υλικά
1 κιλό σουπιές (4 κομμάτια)
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο, φρέσκο κρεμμύδι (χρησιμοποιούμε μόνο το λευκό τμήμα του μίσχου, για να μην πικρίσει το πιάτο)
1/5 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
Χυμός 1/2 λεμονιού
Αλάτι
Πρόσθετα υλικά για την παραλλαγή με το τυρί
60 γραμ. κασέρι Σοχού, παλαιωμένο
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τις σουπιές, απομακρύνοντας το κεφάλι, τα πλοκάμια, τα εντόσθια, τη σακούλα με το μελάνι και το κόκαλο.
Τις πλένουμε πολύ καλά και τις βράζουμε σε κατσαρόλα επί 30-35 λεπτά.
Συγχρόνως, σε δεύτερη κατσαρόλα, βράζουμε το σπανάκι μαζί με το κρεμμύδι και τον άνηθο.
Γεμίζουμε τις σουπιές με το σπανάκι και τις σιγοβράζουμε στο χυμό τους και στο χυμό του λεμονιού, σε σκεπασμένο τηγάνι, επί 10 λεπτά.
Για την παραλλαγή με το τυρί
Στο τελικό βράσιμο, σκεπάζουμε την κάθε σουπιά με μία φέτα τυριού.
Πρώτα απ όλα, στεκόμαστε στην αισθητική του πιάτου.
Το δημιούργημα έχει φωλιάσει μέσα σε δύο μεγάλα φύλλα από κόκκινο λάχανο, τα οποία διατηρούν τη θερμοκρασία του εδέσματος.
Η σουπιά, κατάλευκη, έχει ντυθεί με σκούρο σπανάκι.
Δοκιμάζουμε και με την πρώτη μπουκιά απολαμβάνουμε τη δροσιστική, αρωματική νότα του άνηθου.
Μαλακιά η σουπιά, κομψή στην αχνιστή της εκδοχή, βρήκε άριστο συνοδό στο ζωηρούτσικο, ελαφρώς ξινό σπανάκι.
Και όταν προστεθεί το τυρί που λιώνει στον ατμό, η απόλαυση κορυφώνεται.
Η γεύση που κρατάει τα ηνία του πιάτου μας είναι αναμφίβολα η ξινή.
Αναζητήσαμε, λοιπόν, για να το συνοδεύσουμε, ένα λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα - απαραίτητο προσόν για να συνδυαστεί αρμονικά με το ντελικάτα λεμονάτο πιάτο.
Η εκδοχή χωρίς κασέρι θέλει ένα κρασί φίνο, με έντονη φρεσκάδα.
Στις απαιτήσεις αυτές ανταποκρίνεται ιδανικά το Ρομπόλα 95 του Μεταξά, από τα ομώνυμα σταφύλια της Κεφαλονιάς.
Η αρωματική του παλέτα είναι ντελικάτη, με αποχρώσεις άγουρων καλοκαιρινών φρούτων, και αποκτά ένταση στο στόμα.
Η γεύση αρχίζει με γοητευτική κομψότητα, συνεχίζει με ευχάριστο πλούτο και τελειώνει με δροσιστική οξύτητα.
Ο ζωηρός χαρακτήρας του κρασιού τονίζει τη φινέτσα του πιάτου και τη μεταφέρει έως την επίγευση.