Υλικά
Υλικά(για 5-6 άτομα)
5-6 ωραίες πατάτες, σε κανονικό οβάλ σχήμα
150 γρ. βούτυρο
5 κρόκοι αβγών
250 γρ. ζαμπόν βραστό
250 γρ. μικρά φρέσκα μανιτάρια
150 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα, τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδου
1 κ.σ. τσάιβς (σχοινόπρασο), ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κάρδαμο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C.
-Διαλέγουμε πατάτες που να είναι γύρω στα 150 γρ.
η καθεμιά.
Τις πλένουμε, τρυπάμε τη φλούδα τους εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και χαράζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού το περίγραμμα του «καπακιού», το οποίο θα κόψουμε αφού τις ψήσουμε, ώστε να κοπεί πιο εύκολα.
Τυλίγουμε την καθεμιά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε να ψηθούν στο φούρνο επί 1 1/2 ώρα περίπου.
-Κόβουμε το ζαμπόν σε μικροσκοπικά τετραγωνάκια, πλάτους 2 χιλιοστών.
Πλένουμε και καθαρίζουμε προσεκτικά τα μανιτάρια, τα στύβουμε μέσα σε μια πετσέτα, για να τα στεγνώσουμε, και τα ψιλοκόβουμε.
Λιώνουμε το σκόρδο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το κάρδαμο.
Αφήνουμε όλα αυτά τα έτοιμα υλικά στην άκρη.
-Όταν ψηθούν οι πατάτες, τις βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και κόβουμε τα «καπάκια» τους.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού, αδειάζουμε με πολλή προσοχή τη σάρκα τους σε ένα μπολ, χωρίς να σπάσουμε τη φλούδα τους.
(Θα συγκεντρώσουμε περίπου 750 γρ.
λιωμένης πατάτας).
-Δουλεύουμε τον πολτό αυτό, όπως είναι ζεστός, με ένα πιρούνι, ανακατεύοντας μέσα το βούτυρο (παγωμένο) σε μικρά κομματάκια, τους κρόκους των αβγών, το ζαμπόν, τα μανιτάρια, 100 γρ.
από την παρμεζάνα ή γραβιέρα και το λιωμένο σκόρδο.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια πρέζα μοσχοκάρυδο καθώς και τα τσάιβς με το μαϊντανό.
-Ξαναγεμίζουμε τις πατάτες με αυτό το μίγμα, τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί, τις μισοσκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους και τις ξαναβάζουμε σε μέτριο φούρνο (180C), επί 15 έως 20 λεπτά.
-Σερβίρουμε το φαγητό στα πιάτα, μαζί με ένα μπουκετάκι κάρδαμο ελαφρώς πασπαλιμένο με αλάτι
Εντυπωσιακές στην εμφάνιση αλλά και πολύ γευστικές, αυτές οι γεμιστές πατάτες είναι σπεσιαλιτέ της περιοχής των Αρδενών.
Οι συνταγές είναι από το βιβλίο «La Pomme de Terre» του διάσημου Γάλλου σεφ Joel Robuchon.