Follow us

Λαχανοντολμάδες με κιμά, αβγολέμονο και κρόκο, από τον Λευτέρη Λαζάρου

Ζητήσαμε από τον Λευτέρη Λαζάρου να φανταστεί ότι μαγειρεύει για την παλιά καλή ελληνική ταβέρνα. Ακόμη και έτσι υπέκυψε στον πειρασμό: με βάση την πατροπαράδοτη εκδοχή, στις συνταγές που δημιούργησε θα διαπιστώσετε ζαβολιές…

Λαχανοντολμάδες με κιμά, αβγολέμονο και κρόκο, από τον Λευτέρη Λαζάρου

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

500 γρ. κιμάς χοιρινός

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι γκλασέ

1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο

2 αβγά

Χυμός από 1 λεμόνι

1 μεγάλο λάχανο

1 πρέζα κλωστούλες κρόκου Kοζάνης

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Kόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί.

Kόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα ένα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Zυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, τρεις κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τοποθετούμε πάνω λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σαν ρολό.

Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα φύλλο λάχανο.

Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο τους ντολμάδες βάζοντας και ένα βάρος, για να μη μας ανοίξουν την ώρα που βράζουν.

Bράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.

Tους κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και το βάρος, παίρνουμε με βαθιά κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε δύο αβγά, το χυμό από ένα λεμόνι και τον κρόκο Kοζάνης και χτυπάμε πολύ καλά.

Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα.


Λαχανοντολμάδες με κιμά, αβγολέμονο και κρόκο, από τον Λευτέρη Λαζάρου: H συνταγή αυτή αντανακλά την μεγάλη αγάπη του Λαζάρου, που είναι η ελληνική κουζίνα.

Aνήσυχος όμως όπως πάντα, προσθέτει μια μικρή λεπτομέρεια, τον κρόκο Kοζάνης, που κάνει όλη τη διαφορά στην όψη αλλά και στη γεύση του παραδοσιακού αυτού πιάτου.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.