Follow us

Χοιρινό με κυδώνια (Ελλάδα Family Χmas με χοιρινό)

Χοιρινό  με κυδώνια (Ελλάδα Family Χmas με χοιρινό)

Υλικά

Υλικά (για 4 -6 άτομα)

1 1/2 κιλό χοιρινό

150ml ελαιόλαδο (10 κουτ.σούπας)

1 κουτ. σούπας βούτυρο

1 κρεμμύδι

1 φύλλο δάφνης

2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές

180ml κόκκινο ξηρό κρασί

2 φλιτζ. χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών

1 1/2 κιλό κυδώνια

Αλάτι, πιπέρι

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Χρόνος εκτέλεσης: 140΄

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το κόβετε σε μερίδες.

Καθαρίζετε τα κυδώνια: τα πλένετε και τα τρίβετε καλά να φύγει το «χνούδι» τους.


Τα κόβετε σε φέτες χωρίς να τα καθαρίσετε από τη φλούδα τους και τα βάζετε μέσα σε μεγάλη λεκάνη, αφού πρώτα τα αλείψετε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.


Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.

Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε λίγο νερό.



Ζεσταίνετε 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ.

βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά τα κυδώνια.

Μόλις πάρουν ελαφρύ χρώμα, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη.


Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρετε το κρέας και το κρεμμύδι και μόλις το κρέας κάνει κρούστα απέξω, ρίχνετε και το φύλλο της δάφνης.

Σβήνετε με το κρασί, ξύνοντας προσεκτικά τον πάτο της κατσαρόλας για να φύγουν οι «καραμέλες», και προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και τον ντοματοπελτέ.Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το κρέας για μία ώρα περίπου.



Προσθέτετε τα σοταρισμένα κυδώνια και ανακινείτε την κατσαρόλα για να αναμειχθούν τα υλικά (προσοχή: δεν πρέπει να ανακατέψετε το φαγητό, διότι τα κυδώνια θα λιώσουν).

Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμη.



Αλατοπιπερώνετε, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό για ακόμα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τελείως το κρέας και τα κυδώνια και να δέσει η σάλτσα.


Αν θέλετε να δέσετε τη σάλτσα και να την κάνετε πιο πλούσια, μπορείτε να βγάλετε από την κατσαρόλα 2-3 κομμάτια κυδώνια και να τους αφαιρέσετε τη φλούδα.

Τα ρίχνετε έπειτα στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό από το φαγητό και δουλεύετε μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα.

Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο φαγητό και ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Μαγειρεύετε χωρίς να αφήσετε να βράσει το φαγητό, για 2 -3 λεπτά.

Μπορείτε να στύψετε και λίγο λεμόνι στο τέλος.

Συνοδευτικά
Χυλοπίτες χωριάτικες με βούτυρο και τυρί.Λίγο ξύσμα λεμονιού επάνω στις χυλοπίτες δίνει χρώμα και άρωμα.
Άσπρο ρύζι πιλάφι με σοταρισμένα κομμάτια από φύλλο κανταΐφι ή εναλλακτικά, με λίγες μαύρες σταφίδες και λεπτοκομμένα λευκά αμύγδαλα.

Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε λίγο νερό. Ζεσταίνετε 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά τα κυδώνια. Μόλις πάρουν ελαφρύ χρώμα, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη. Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρετε το κρέας και το κρεμμύδι και μόλις το κρέας κάνει κρούστα απέξω, ρίχνετε και το φύλλο της δάφνης. Σβήνετε με το κρασί, ξύνοντας προσεκτικά τον πάτο της κατσαρόλας για να φύγουν οι «καραμέλες», και προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και τον ντοματοπελτέ.Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το κρέας για μία ώρα περίπου. Προσθέτετε τα σοταρισμένα κυδώνια και ανακινείτε την κατσαρόλα για να αναμειχθούν τα υλικά (προσοχή: δεν πρέπει να ανακατέψετε το φαγητό, διότι τα κυδώνια θα λιώσουν). Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνετε, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό για ακόμα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τελείως το κρέας και τα κυδώνια και να δέσει η σάλτσα. Αν θέλετε να δέσετε τη σάλτσα και να την κάνετε πιο πλούσια, μπορείτε να βγάλετε από την κατσαρόλα 2-3 κομμάτια κυδώνια και να τους αφαιρέσετε τη φλούδα. Τα ρίχνετε έπειτα στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό από το φαγητό και δουλεύετε μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο φαγητό και ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύετε χωρίς να αφήσετε να βράσει το φαγητό, για 2 -3 λεπτά. Μπορείτε να στύψετε και λίγο λεμόνι στο τέλος. Συνοδευτικά Χυλοπίτες χωριάτικες με βούτυρο και τυρί.Λίγο ξύσμα λεμονιού επάνω στις χυλοπίτες δίνει χρώμα και άρωμα.Άσπρο ρύζι πιλάφι με σοταρισμένα κομμάτια από φύλλο κανταΐφι ή εναλλακτικά, με λίγες μαύρες σταφίδες και λεπτοκομμένα λευκά αμύγδαλα.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.