
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια Νο 10 Υλικά (για 8 άτομα)
3 κουτιά τόνο κονσέρβας, στραγγισμένο
4 πράσα, το άσπρο τους μέρος, κομμένα στα δύο κατά μήκος (στα 4 αν είναι πολύ χοντρά)
3 φινόκιο κομμένα σε χοντρές φέτες
500 γρ. σπανάκι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
2 φλιτζ. φύλλα ρόκας, χωρίς τα κοτσάνια
3/4 του φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
Από μια κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο τα πράσινα φύλλα)
1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
Αλάτι, άκοπο πιπέρι, σιναπόσπορος
Για την κρέμα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
7 κουτ. αλεύρι
750 ml γάλα
1 κοφτή κουτ. πελτέ ντομάτας
Χρόνος παρασκευής 60'
Εκτέλεση
Βράζετε 4 φλιτζάνια νερό με το λάδι, το κρασί, 1 κουταλάκι άκοπο πιπέρι και ½ κουταλάκι σιναπόσπορο για 5 λεπτά.
Ρίχνετε τα πράσα και το φινόκιο και αφήνετε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Προσθέτετε το σπανάκι και τη ρόκα, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τα λαχανικά να κρυώσουν.
Βράζετε τα μακαρόνια για 8 λεπτά και τα στραγγίζετε.
Φτιάχνετε την κρέμα: Ζεσταίνετε το γάλα και διαλύετε μέσα τον πελτέ της ντομάτας.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνετε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να πήξει ελαφρά η κρέμα.
Αλατοπιπερώνετε.
Θρυμματίζετε τον τόνο και τον ανακατεύετε με τα αρωματικά, την πάπρικα, τα μακαρόνια και τα χορταρικά μαζί με το ζωμό τους.
Ρίχνετε το μείγμα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και περιχύνετε με την κόκκινη κρέμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180°C για 3/4 της ώρας.
Διατροφική αξία
Ενέργεια/μερίδα 700 kcal
Πολλά «καλά» λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και αντιοξειδωτικά.
Μεγάλες ποσότητες βιταμινών C, Α, Β, ασβεστίου και διαιτητικών ινών.
Διατροφική αξιολόγηση συνταγών από τη Μελίνα Σ.
Καριπίδου, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.