Υλικά
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά (για 8 κομμάτια)
15 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
1 κ.γ. ζάχαρη
200 ml ζεστό νερό
1 κ.γ. αλάτι ψιλό
6 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι χοντρό
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Βάζετε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη σ’ ένα μικρό μπολ και τη διαλύετε σε 6 κουταλιές από το ζεστό νερό.
Ρίχνετε το αλεύρι σ’ ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το ψιλό αλάτι, κάνετε ένα λακκάκι στο κέντρο και ρίχνετε τη διαλυμένη μαγιά, το μισό ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό.
Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τα πλάθετε μια μπάλα που την αφήνετε να σταθεί για 8-10 λεπτά.
Προσθέτετε το μισό δεντρολίβανο κι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
Όταν η ζύμη αποκτήσει ελαστική υφή, την απλώνετε σ’ ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι της πίτσας, την πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι και το υπόλοιπο δεντρολίβανο και την ψήνετε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Την ώρα που βγάζετε τη φοκάτσα από το φούρνο, τη ραντίζετε με το ελαιόλαδο.