Υλικά
1 γαλοπούλα 3 κιλά Υλικά (για 8 άτομα)
1.500 γρ. κάστανα βρασμένα
200 γρ. χοιρινό κιμά
200 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, χοντρά αλεσμένο
2 αβγά
1 μικρό βαζάκι μαύρες τρούφες, ψιλοκομμένες
200 ml λευκό ξηρό κρασί
100 ml porto
3 καρότα
2 κρεμμύδια
καλαμποκέλαιο για το άλειμμα
3 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση, αναμειγνύετε τους δύο κιμάδες με την τρούφα, το porto και τα δύο αβγά (χτυπημένα).
Ρίχνετε 2-3 πρέζες αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πασπαλίζετε εσωτερικά τη γαλοπούλα με αλάτι και λίγο πιπέρι.
Γεμίζετε την κοιλιά της και τη ράβετε με χοντρή βελόνα και σκουρόχρωμη κλωστή.
Κόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε φέτες και τα απλώνετε στον πάτο ενός ταψιού, που το έχετε αλείψει με 2 κουταλιές καλαμποκέλαιο.
Τοποθετείτε πάνω στο στρώμα των λαχανικών τη γαλοπούλα, την αλείφετε με το υπόλοιπο καλαμποκέλαιο και την αλατοπιπερώνετε.
Προσθέτετε το κρασί, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί φούρνου και την ψήνετε σε προθερμασμένο στους 240°C, φούρνο για 2 ώρες, φροντίζοντας να την περιχύνετε συχνά με τα υγρά του ταψιού, για να διατηρηθεί τρυφερή.
Αν σωθούν τα υγρά της, προσθέτετε ζεστό νερό.
15 λεπτά πριν τη βγάλετε από το φούρνο, αφαιρείτε το χαρτί και την αφήνετε να ροδίσει.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα φαρδύ τηγάνι και ρίχνετε τα κάστανα, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά.
Προσθέτετε 1 ποτήρι ζωμό από το ταψί της γαλοπούλας και τα αφήνετε να βράσουν 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις ψηθεί η γαλοπούλα, τη βγάζετε από το ταψί, χύνετε το περιττό λίπος και προσθέτετε ενάμισι ποτήρι ζεστό νερό (300 ml) στο λερωμένο ταψί, ξεκολλάτε τις «καραμέλες» του και το αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά.
Κόβετε τη γαλοπούλα με τη γέμισή της σε 8 μερίδες και τη σερβίρετε ζεστή, αφού πρώτα απλώσετε τα κάστανα γύρω της και την περιχύσετε με τη σάλτσα που έχετε περάσει από λεπτό σουρωτήρι.