Follow us

Βοδινό Braise (Michel Bourdin)

Λίγες ώρες πριν κρεμάσει το σκούφο του, ο χαϊδεμένος Γάλλος chef της εγγλέζικης βασιλικής οικογένειας υποδέχεται το ΕΥ στο λονδρέζικο ξενοδοχείο-θρύλο Connaught. Στο εστιατόριο του οποίου («το μοναδικό γαλλικό ρεστοράν εκτός Γαλλίας», κατά το περιοδικό Saveur!) επί είκοσι πέντε χρόνια έδρεψε τα πάντα. Συζήτηση, ξενάγηση, δείπνο και τέσσερα signature dishes ενός -ακριβοθώρητου- μύθου της γαλλικής γαστρονομίας.

Βοδινό Braise (Michel Bourdin)

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

1 ½ κιλό κρέας βοδινό

60 γρ. καρότο

60 γρ. κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

Σέλερι

Κόκκινο κρασί Brouilly (ή Νάουσα).

Βούτυρο

Ελαιόλαδο

Ζωμός κρέατος

Αλεύρι

1 κ.σ. ντοματοπελτές

1-2 δαφνόφυλλα

Θυμάρι

Μαϊντανός

Παρασκευή

θα ζητήσουμε από το χασάπηνα αφαιρέσει το λίπος σπό το κρέας και να κάψει σε μερίδες.

Τυλίγουμε μέσα σε τουλουπάνι δαφνόφυλλα, θυμάρι και μαϊντανό.

Τοποθετούμε μέαα σε μικρή λεκάνη κρέας, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι και το τουλουπάνι με τα μυρωδικά.

Περιχύνουμε με μια φιάλη (750 mI) κρασί.

Αφόνουμε το κρέας στη μαρινάδα για τρεις ημέρες, γυρίζοντάς το δύο φορές την ημέρα.

Βγάζουμε από τη μαρινάδα το κρέας και τα λαχανικά.

Σκουπίζουμε και στεγνώνουμε εντελώς, για 4 ώρες τουλάχιστον.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο μαζί με ελαιόλαδο (ή, αν προτιμάμε, σκέτο ελαιόλαδο) σε μέτρια/δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας απ όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει πλούσιο χρυσοκάστανο χρώμα.

Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε το κρέας με 1 κουτ.

αούπας αλεύρι, ανακατεύουμε πάλι και ψήνουμε για 2 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιάλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε καρότο, κρεμμύδι, ακόρδο και σέλερι, για 2-3 λεπτά.



Αδειάζουμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαράλα με το κρέας, προσθέτουμε το κρασί τπς μαρινάδας, σουρώνοντάς το από λεπτό τρυπητό.

Προσθέτουμε κατόπιν 0,25 lt ζωμό κρέατος και βράζουμε.

Αφαιρούμε επιμελώς τον αφρό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για 3-3 1/2 ώρες και μετά την πρώτη ώρα περιχύνουμε το κρέας με τους ζωμούς του, για να μη στεγνώσει.

Για να βεβαιωθούμε πως έχει εντελώς ψηθεί, βυθίζουμε ένα μαχαίρι που, τραβώντας το, πρέπει να βγει εύκολα.

Αν συναντήοουμε αντίσταση, παρατείνουμε το ψήσιμο.

Στραγγίζουμε το κρέας, συμπυκνώνουμε τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.