
Υλικά
Υλικά
8 χτένια (αναγκαστικά κατεψυγμένα)
30 φρέσκα και τρυφερά αμπελόφυλλα
1/4 λίτρου φρέσκια κρέμα γάλακτος
5 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, άσπρο πιπέρι
Για τη σάλτσα roux
20 γραμ. φυτίνη
20 γραμ. αλεύρι
Παρασκευή
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες.Προετοιμάζουμε τη σάλτσα: λιώνουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και λευκό πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τη σος roux και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα, 2-3 λεπτά.
Περνάμε από κωνικό σουρωτήρι.
Κόβουμε τα χτένια σε δύο φέτες το καθένα.
Τηγανίζουμε ελαφρά σε καυτό μίγμα βουτύρου και σπορέλαιου (ηλιέλαιο), περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί/καφετί χρώμα, δίχως να παραψηθούν.
Σερβίρισμα
Στη μέση του πιάτου φτιάχνουμε ένα «κρεβάτι» με τα ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα, τοποθετούμε από πάνω τα χτένια και περιχύνουμε με τη σάλτσα, την οποία έχουμε ξαναζεστάνει στη φωτιά.
Σημείωση: Όταν δεν υπάρχουν φρέσκα αμπελόφυλλα, μπορούν να αντικατασταθούν με φρέσκο σπανάκι ή ξινολάπαθο.