
Υλικά
Υλικά
2 κιλά χοιρινό λίπος
1 κιλό κρέας από γίδα, ξεκοκαλισμένο
1 κιλό πράσα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Κόβουμε σε κομμάτια, περίπου μεγέθους αβγού, το χοιρινό λίπος και το γίδινο κρέας.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα πράσα, σκεπάζουμε με κρύο νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε το φαγητό να σιγοβράσει Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε συνεχώς τον αφρό, μέχρι να μείνει καθαρός ο ζωμός.
Βράζουμε για 1 1/2-2 ώρες, προσθέτοντας (αν χρειάζεται) λίγο νερό, ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασίματος.
Αν έχει μείνει νερό αφού βράσει το κρέας, δυναμώνουμε τη φωτιά για να εξατμιστεί και να μείνει μόνο το λίπος.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε τον πασπαλά σε καθαρές γυάλες.
Όταν κρυώσει, σκεπάζουμε τις γυάλες και τις διατηρούμε στο ψυγείο.
Παλιός τρόπος διατήρησης του χοιρινού και άλλων κρεάτων.
Ολόκληρο το χειμώνα, μικρά κομματάκια πασπαλά πρόσθεταν σε κάθε λογής φαγητά, κυρίως σε λαχανικά και όσπρια, για να τα νοστιμίζουν.