Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
720 γρ. φιλέτο ελαφιού
1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
Μαρινάρισμα των φρούτων
10 φράουλες
2 πορτοκάλια
1 λάιμ
100 γρ. σταφίδα
2 μήλα
200 ml μαυροδάφνη
100 ml κόκκινο κρασί
80 ml Cointreau
80 ml Metaxa
20 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κομμάτι κανέλα
Σος πιπεριού
1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
10 γρ. βούτυρο
1 κλαδάκι θυμάρι
½ φύλλο δάφνης
100 ml ξίδι
300 ml ζωμού από τη μαρινάδα
1 κουταλιά μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά πιπέρι sechuan
500 γρ. demi-glace
4 φύλλα χρυσού
Παρασκευή
Μαριναρισμένα φρούτα
Την προηγούμενη μέρα της παρασκευής του πιάτου, βάζετε τα φρούτα –καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους– σε ένα μπολ στο ψυγείο, μαζί με το Cointreau, το Metaxa και τη ζάχαρη.
Την επόμενη μέρα προσθέτετε το κόκκινο κρασί, τη μαυροδάφνη και την κανέλα και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 8 ώρες.
Κατόπιν, σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό χωριστά από τα φρούτα.
Ελάφι
Καθαρίζετε το ελάφι και το κόβετε σε τέσσερα ισομεγέθη ορθογώνια κομμάτια.
Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε το κρέας με λίγο λάδι, έως ότου «πάρουν» και οι τέσσερις πλευρές του χρώμα.
Σάλτσα
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με το μαύρο πιπέρι και το sechuan.
Προσθέτετε το ξίδι και όταν εξατμιστεί, ρίχνετε το ζωμό από το μαρινάρισμα των φρούτων.
Τον βράζετε μέχρι να μειωθεί στο 1/3 του και προσθέτετε τη demi-glace.
Σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
Σύνθεση
Σοτάρετε τα φρούτα σε ένα άδειο τηγάνι και προσθέτετε μια κουταλιά από το ζωμό του μαριναρίσματος.
το σιγοβράζετε μέχρι να «δέσει».
Τοποθετείτε το φιλέτο ελαφιού στην άκρη του πιάτου, απλώνετε δίπλα του τα φρούτα και δίπλα τους ρίχνετε τη σάλτσα σε σχήμα ημισελήνου.
Για ντεκόρ, βάζετε ένα φύλλο χρυσού ανάμεσα στο φιλέτο και τα φρούτα.
Το ελάφι, από τη φύση του ξεχωριστό κρέας, αναζητά τη συντροφιά των φρούτων, τα οποία αναδεικνύουν με την ελαφριά οξύτητά τους τον πλούσιο γευστικό του χαρακτήρα.
Η επιλογή ενός τέτοιου κρέατος δίνει μια επιπλέον γιορτινή νότα στο τραπέζι μας.