Follow us

Πικαδίγιο

Η καθημερινότητα τείνει να γίνει επίπεδη, το ίδιο και τα πιάτα της βιασύνης ή της κούρασης. Εδώ είναι που έρχεται το καυτερό να μας διδάξει ότι γευστικό βάθος, συγκινήσεις και άμεση τόνωση μπορεί να κρύβονται σε κάτι τόσο απλό και ταπεινό, όσο μια πιπερίτσα τσίλι, λίγη σάλτσα ουασάμπι, μια πρέζα μακρύκκοκο πιπέρι. Κι επειδή το καυτερό εχθρεύεται την απλούστευση και απαιτεί ισορροπία, γνώση των υλικών και σφιχταγκάλιασμα των αντιθέτων, ετοιμάσαμε κάποιες συνταγές-πιλότους, για να πειραματιστείτε

Πικαδίγιο

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

15 ml ελαιόλαδο

450 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς

3 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς τα σπόρια τους ή 550 γρ. ντοματάκια κονσέρβας

1 μήλο ή 1 αχλάδι καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

2 πιπεριές χαλαπένιο (jalapeno) από κονσέρβα ή 2 φρέσκα πράσινα τσίλι, χωρίς τα σποράκια τους, ψιλοκομμένα

½ κ.γλ. ζάχαρη

½-1 κ.γλ. τριμμένο κύμινο

1 πρέζα ολόκληρο κύμινο σε σπόρους

1 πρέζα καγιέν

1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

Αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. κόντιτα κίτρου ή άλλου εσπεριδοειδούς

50 γρ. σταφίδες ξανθές

50 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα φιλέ

Παρασκευή

Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Δυναμώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τον κιμά.

Τον τσιγαρίζετε και αυτόν, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα του.

Προσθέτετε τις ντομάτες, το μήλο ή το αχλάδι, τον πελτέ, τα τσίλι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, αυξομειώνοντας την ποσότητα κατά βούληση.



Σιγοβράζετε το μείγμα για 20-25 λεπτά.

Προσθέτετε τα κόντιτα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και βράζετε για λίγα λεπτά ακόμα.

Σερβίρετε με ρύζι, κινόα ή ζυμαρικά – και κόκκινα ή μαύρα μεξικάνικα φασόλια, αν σας αρέσει ο συνδυασμός.

Το πικαδίγιο είναι ένας τυπικός μεξικάνικος κιμάς, που βασίζεται στην αντίθεση των γλυκών φρούτων με τα καυτερά χαλαπένιο.

Εμφανίζεται συχνά σε διάφορες παρασκευές της μεξικάνικης κουζίνας, έντονα αρωματισμένος με το κύμινο, που λατρεύουν οι Μεξικάνοι.

Θα τον χρησιμοποιήσετε σε πίτες για τορτίγια και για να συνοδέψετε πιάτα ζυμαρικών ή ρυζιού.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.