Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
2 μεγάλα φιλέτα μοσχαρίσια, περίπου 400γρ. το καθένα
40 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ηλιέλαιο
3 κ.σ πιπέρι μαύρο ή λευκό, σε κόκκους
Αλάτι
2-3 κ.σ. αρμανιάκ
3 κ.σ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
Παρασκευή
Στρώνουμε ένα πανί στον πάγκο της κουζίνας, απλώνουμε επάνω τους κόκκους του πιπεριού και τους σπάζουμε, κυλώντας επάνω τους τον ξύλινο πλάστη.
Βάζουμε την πιατέλα σερβιρίσματος στο φούρνο να ζεσταθεί.
Πιέζουμε τα φιλέτα επάνω στο σπασμένο πιπέρι, ώστε να καλυφθούν καλά και οι δύο όψεις τους.
(Αν είναι πολύ στεγνά και το πιπέρι δεν κολλάει, τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ ή λάδι).
Σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι, το οποίο να χωράει άνετα τα δύο φιλέτα, ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το ηλιέλαιο, σε δυνατή φωτιά.
Όταν κάψει, βάζουμε μέσα τα φιλέτα και τα αφήνουμε να ψηθούν 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, εάν τα θέλουμε saignant, και 1-2 λεπτά επιπλέον αν τα θέλουμε μέτρια ψημένα.
Αλατίζουμε, βγάζουμε τα φιλέτα από το τηγάνι, τα βάζουμε στη καυτή πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
Αφαιρούμε το λίπος που επιπλέει στην επιφάνεια των χυμών του κρέατος στο τηγάνι, και το πετάμε.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το αρμανιάκ και ξύνοντας με μια ξύλινη σπάτουλα διαλύουμε τα ξεροψημένα υπολείμματα των χυμών του κρέατος.
Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και με ένα μακρύ, ξύλινο σπίρτο, ανάβουμε το αρμανιάκ και το σβήνουμε αμέσως με την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για λίγο και να μειωθεί σε όγκο.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα φιλέτα και σερβίρουμε αμέσως.
Το πιπέρι θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών.
Οι πράσινοι, άγουροι, φρέσκοι κόκκοι, έχουν μαλακότερη και πιο φρουτώδη, φυτική γεύση, ενώ όταν ξεραθούν στον ήλιο μάς δίνουν το μαύρο πιπέρι.
Το λευκό πιπέρι προέρχεται από τους κόκκους που έχουν μείνει να ωριμάσουν στο δέντρο και μετά έχουν ξεφλουδιστεί από το κόκκινο περίβλημά τους και αποξηρανθεί.
Η γεύση τους είναι λιγότερο πικάντικη από του μαύρου πιπεριού.
Το ροζ πιπέρι δεν είναι πιπέρι, αλλά οι καρποί ενός νοτιοαμερικανικού σχίνου, των οποίων η χρησιμότητα είναι μόνο διακοσμητική.