Υλικά
700 γρ. κολοκύθα
400 γρ. ρύζι για ριζότο
4 φέτες προσούτο
1 lt ζωμός κοτόπουλου (ή λίγο περισσότερο)
1 φλιτζ. τσ. κρασί λευκό
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
Μερικά φυλλαράκια φασκόμηλου
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένα
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και κόβουμε τη σάρκα της σε κυβάκια.
Ψήνουμε το προσούτο στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό.
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε την κολοκύθα και το μισό σκόρδο σε φετάκια και τα ροδίζουμε, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι ο κόκκος του να γίνει διάφανος.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί.
Ρίχνουμε ένα φλιτζ.
τσαγιού από το ζεστό ζωμό και αφήνουμε να απορροφηθεί από το ρύζι, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζ.
τσαγιού ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να βράσει και να χυλώσει το ριζότο.
Ο κόκκος του πρέπει να "κρατάει" λίγο και να είναι αρκετά ρευστό.
Λίγα λεπτά πριν το αποσύρουμε προσθέτουμε το φασκόμηλο και το υπόλοιπο σκόρδο, τριμμένο.
Εκτός φωτιάς, ανακατεύουμε με το βούτυρο και το τυρί και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σπάμε το τραγανό προσούτο σε μικρότερα κομμάτια και το ανακατεύουμε απαλά με το ριζότο.
Σερβίρουμε σε ρηχή πιατέλα, πασπαλισμένο με μαϊντανό.