Υλικά
Υλικά
500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, μπράουν ή λευκά
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 καρότο σε φετάκια
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. τσ. καλό κόκκινο κρασί
1 φλιτζ. τσ. ζωμός κρέατος, κότας ή λαχανικών
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/2 κ.γλ. θυμάρι
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε γρήγορα τα μανιτάρια και τα στεγνώνουμε ή μόνο τα σκουπίζουμε με βρεγμένο πανάκι.
Τα κόβουμε σε φετάκια, αφαιρώντας το κάτω μέρος του ποδιού.
Ζεσταίνουμε 2 κουτ.
σούπας λάδι και 1 κουτ.
σούπας βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε 1 λεπτό ακόμα.
Βγάζουμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι (και λίγο ακόμα, αν χρειαστεί) και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, ρίχνοντας το ανάλογο αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να μισομαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τον υπόλοιπο ζωμό και τα μανιτάρια και αφήνουμε να σιγοψηθούν 5 λεπτά επιπλέον.
Στο τέλος, ανακατεύουμε με 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και τον μαϊντανό.Σερβίρουμε σαν πρώτο πιάτο, με φρυγανισμένο ψωμί και sour cream, σαν σάλτσα για ζυμαρικά (φετουτσίνι ή ταλιατέλες), με λευκό ρύζι ή σαν συνοδευτικό μοσχαρίσιου φιλέτου και μπριζόλας.