Υλικά
Υλικά (για 2 άτομα)
2 κοτοπουλάκια των 500 γρ. το καθένα
300 γρ. μικρά μανιτάρια λευκά
15 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι (προαιρετικά)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο, σε φετάκια
½ φλιτζ. τσ. μπράντι
1 φλιτζ. τσ. ζωμός κότας
3 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι (αν τα χρησιμοποιήσουμε) να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό για 45 λεπτά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180°.
Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια, κόβουμε την άκρη των μίσχων και κόβουμε τα μεγαλύτερα στα δύο.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κοτοπουλάκια.
Σε πυρίμαχο σκεύος με σκέπασμα, που μπαίνει στο φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με 1 κουτ.
σούπας βούτυρο και τα κοκκινίζουμε, γυρίζοντάς τα συχνά, για 10-12 λεπτά.
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φρέσκα και τα αποξηραμένα μανιτάρια (αφού τα στραγγίξουμε καλά), το σκόρδο, και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
Ξαναβάζουμε τα κοτοπουλάκια στο σκεύος και σβήνουμε με το κονιάκ.
Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 30 λεπτά στους 180°.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190°, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να ψηθεί ακόμα 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα κοτοπουλάκια.
Στη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε τα μανιτάρια.
Όταν βγάλουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Σερβίρουμε τα κοτοπουλάκια με τη σάλτσα τους από πάνω.