Υλικά
υλικά για 4 άτομα
1 κ. χριστόψαρα
3 πορτοκάλια
100 γρ. βούτυρο φρέσκο, παγωμένο
6-7 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα πορτοκάλια.
Αφαιρούμε το κίτρινο μέρος της φλούδας με κοφτερό μαχαιράκι.
Την κόβουμε σαν λεπτά σπιρτάκια, που τα ζεματάμε για 2' σε βραστό νερό.
Κατόπιν, στίβουμε τα πορτοκάλια και σουρώνουμε το χυμό τους.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, κρατώντας λίγο απο το τρυφερό πράσινο μέρος.
Καθαρίζουμε τα ψάρια και κρατάμε τα φιλέτα τους με την πέτσα ( αυτό μπορεί να μας το κάνει ο ψαράς ).
Τα αλατοπιπερώνουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τα φιλέτα των ψαριών 3' απο τη μεριά με την πέτσα και άλλο 1' απο την άλλη (χωρίς αλεύρωμα).
Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σκεπάζουμε για να είναι ζεστά.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε 1 κ.σ βούτυρο και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια για 1΄.
Προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα των πορτοκαλιών και 1/2 φλ τσ.
νερό και σιγοβράζουμε 3'-4', μέχρι να μειωθεί στα 2/3.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Κατόπιν βγάζουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, παγωμένο, σε κομματάκια, χτυπώντας το ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να γίνει μία πηχτή, ανοιχτόχρωμη σάλτσα.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Οταν πρόκειται να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε τη σάλτσα χωρίς να βράσει.
Τακτοποιούμε τα ζεστά φιλέτα σε πιατέλα, τα γαρνίρουμε με το μαιντανό και μερικές κουταλιές σάλτσα με φλουδίτσες.
Βάζουμε την υπόλοιπη σάλτσα γύρω γύρω.
Αυτό το πιάτο μπορούμε να το συνοδέψουμε με φρέσκιες ταλιατέλες.
Η σάλτσα πορτοκαλιού ταιριάζει και με άλλα ψάρια σαν το χριστόψαρο, που έχουν λευκή σάρκα και λεπτή γεύση.