Υλικά
υλικά
1 γαλοπούλα 3-3.5 κιλά
500 γρ. ξερά σύκα
250 γρ. ξερά δαμάσκηνα
150 γρ. σταφίδα μαύρη
2 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. καρυδόψυχα
50 γρ. κουκουνάρι
8 κάστανα ψημένα ή βρασμένα
300 ml ζωμό κότας
1 1/2 φλ.τσ. Μαυροδάφνη
4 κ.σ. βούτυρο
ελαιόλαδο
2 κ.σ. μέλι + 1 κ.σ. μουστάρδα
1 πορτοκάλι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Έχουμε βγάλει τη γαλοπούλα από το ψυγείο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Την αλατοπιπερώνουμε και τη λαδώνουμε, μέσα- έξω.
Κόβουμε κομματάκια τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε μπολ, μαζί με τις σταφίδες.
Καλύπτουμε με Μαυροδάφνη και αφήνουμε να μουλιάσουν τουλάχιστον 1 ώρα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Βάζουμε στο μπλέντερ καρύδια να χοντροκοπούν.Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει, για 5'-6'.
Προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μήλα και την υπόλοιπη Μαυροδάφνη, αλάτι και πιπέρι και σιγοψήνουμε για 5'-6'.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα, κομμένα, και γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα.
Τη βάζουμε στο φούρνο, τη ραντίζουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και την ψήνουμε για 2 - 2.30' ώρες, αλείφοντάς την συχνά με τους χυμούς της.
Μισή ώρα πριν τη βγάλουμε, την αλείφουμε με το μέλι και τη μουστάρδα.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά.
Αφήνουμε τη γαλοπούλα να σταθεί περίπου 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε.
Για το σερβίρισμα, αδειάζουμε τη γέμιση και τη σερβίρουμε στο πλάι.