Υλικά
υλικά
1.5 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή κιλότο)
1 κ. κυδώνια
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 ξύλα κανέλας
2 αστεροειδή γλυκάνισο
1 φλ.τσ. κρασί λευκό
3 κ.σ. βούτυρο + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κόκκους πιπεριού
παρασκευή
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε κάθετες, χοντρές φέτες.
Σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3'-4΄.
Τα βγάζουμε και βάζουμε τα κυδώνια.
Τα σοτάρουμε για 3'-4΄και τα κρατάμε χωριστά.
Σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.
Ξαναρίχνουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις το πιει προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε 1/2 φλ.τσ.
νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για 45' περίπου.
Προσθέτουμε τότε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στην κατσαρόλα και τα κυδώνια.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται άλλο αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και τα κυδώνια και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Σερβίρουμε με λευκό ρύζι, μαγειρεμένο με βούτυρο.
Το βάζουμε σε φόρμα με οπή, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και τοποθετούμε στη μέση και γύρω το κρέας με τα κυδώνια και τη σάλτσα τους.