Υλικά
υλικά
650 γρ. κιμάς, μισός χοιρινός-μισός μοσχαρίσιος
1/2 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο μπλέντερ
1/2 φλ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι καυκαλήθρες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φετάκια (ένα φλ.τσ.)
2 αβγά
1 1/2 λεμόνι, το χυμό
4-5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο *
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια, αναμειγνύοντας τον κιμά με το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ρύζι, ένα ασπράδι αβγού, αλάτι και πιπέρι.
Πλάθουμε γιουβαρλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τ' αφήνουμε να σταθούν ένα μισάωρο.
Πλένουμε τις καυκαλήθρες, κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια και χοντροκόβουμε τα φύλλα τους.
Σε μιά φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμυδάκια για 3'-4'.
Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και σοτάρουμε άλλα 2'.
Ρίχνουμε 2 λ.
νερό και ανάλογο αλάτι και μόλις πάρει βράση, αραδιάζουμε τα γιουβαρλάκια.
Τ' αφήνουμε να βράσουν περίπου 50', διορθώνοντας το αλάτι.
Σ' ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το αβγό και τον κρόκο, με μια κ.σ νερό.
Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι ν' αφρίσει.
Προσθέτουμε, λίγο-λίγο, ενάμισι φλ.
τσ.
ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, την ανακινούμε ν' ανακατευτεί και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, ανακινούμε πάλι μια- δυο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.* αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ε.π.
ελαιόλαδο, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο νόστιμο.
Updated: 04/01/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 12/01/12