Follow us

Σούπα "μπισκ" γαρίδας

Σούπα "μπισκ" γαρίδας

Υλικά

υλικά

600 γρ. μέτριες ή μεγάλες γαρίδες, φρέσκιες ή κατεψυγμένες με κέλυφος

2 μέτρια καρότα, σε χοντρά φετάκια

2 κλωνάρια σέλερυ, σε φετάκια

1 πράσο σε φετάκια, μόνο το λευκό τμήμα

2 κ.σ. τοματοπελτέ

1 1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος

 τη φλούδα από 1/2 πορτοκάλι

1 φλ.κ. μπράντυ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

1 κ.σ. αλεύρι

φύλλο δάφνης

φρέσκο θυμάρι

ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή μαϊντανός, για το γαρνίρισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Αφήνουμε τις γαρίδες να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν είναι κατεψυγμένες και κατόπιν τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας χώρια τα κεφάλια και τα κελύφη (κάτι που μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα, γιατί απαιτεί χρόνο).

Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και 2 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τις γαρίδες, για 2' από κάθε πλευρά, ρίχνοντας αλάτι.

Τις μεταφέρουμε σε βαθύ σκεύος και τις κρατάμε.Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε τα κελύφη και τα κεφάλια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2'-3'.

Προσθέτουμε πράσο, καρότο, σέλερυ, δάφνη και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με σπάτουλα μερικά λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ, το θυμάρι, τη φλούδα πορτοκαλιού, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ' αφήνουμε να σιγοψηθούν, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά, περίπου 10΄.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε 1' και σβήνουμε με το μπράντυ.

Το αφήνουμε 2' να εξατμισθεί.

Πασπαλίζουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά για 2' στη φωτιά και το μεταφέρουμε σε μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, να ξεπερνάει λίγο σε ύψος τα υλικά, και αφήνουμε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 45'.

Δοκιμάζουμε το αλάτι.

Ενώ είναι ζεστή, την περνάμε από σουρωτήρι σε καθαρή κατσαρόλα, πιέζοντας με κουτάλι, να περάσει όλο το υγρό και αρκετός πολτός.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε 5'-6'.

Ρίχνουμε πιπέρι από το μύλο και προσθέτουμε τις μισές γαρίδες, κομμένες σε 3-4 κομμάτια την καθεμία και τις 2 κ.σ βούτυρο.

Σιγοβράζουμε για 2'.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, μοιράζοντας στα πιάτα τις υπόλοιπες γαρίδες ολόκληρες.

Γαρνίρουμε με το σχινόπρασο ή μαϊντανό.

(σημ.

μέχρι το σημείο πριν την προσθήκη της κρέμας γάλακτος, μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει τη σούπα αρκετές ώρες πριν)

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.