Υλικά
υλικά
1.200 γρ. μεγάλα ψάρια για βραστά
300 γρ. μέτριες/μεγάλες γαρίδες
300 γρ. μικρά καλαμαράκια
10-12 μύδια ζωντανά
3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
5 σκ.σκόρδο
2 καρότα
1 κλωνάρι σέλινο
2 κ.σ. τοματοπελτέ
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρή πιπερίτσα τσίλι ή 1/2 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.σ. ξερό φασκόμηλο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
φέτες ζυμωτού ψωμιού
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια και τα καλαμαράκια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 λ.
νερό να βράσει και προσθέτουμε τα ψάρια, ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση, τα καρότα σε φέτες, το σέλινο και ανάλογο αλάτι.
Τα αφήνουμε 40΄και μετά τα αφαιρούμε από τον ζωμό, τα φιλετάρουμε και τα κρατάμε.
Περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι, πιέζοντας τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες σε χοντρά φετάκια, μαζί με την πιπερίτσα ή το μπούκοβο.
Μετά από 1' προσθέτουμε το φασκόμηλο και τα καλαμαράκια (ολόκληρα ή κομμένα, ανάλογα με το μέγεθος) και τα ψήνουμε, ανακατεύοντας 4'-5', μέχρι ν' ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει και να μυρίσει, 1'-2'.
Σβήνουμε με το κρασί και σιγομαγειρεύουμε 10'-15', μέχρι να το πιουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια.
Ρίχνουμε το ζωμό των ψαριών και σιγοβράζουμε 6'-7'.
Προσθέτουμε τις γαρίδες ολόκληρες και τα μύδια και αφήνουμε 5'-6', μέχρι ν' ανοίξουν όλα τα μύδια.
Προσθέτουμε τη σάρκα των ψαριών, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τρίβουμε τις φέτες του ψωμιού με ένα σκόρδο κομμένο στη μέση και τις ψήνουμε στο γκριλ.
Σερβίρουμε τη σούπα καυτή με τις φέτες του ψωμιού μέσα ή χωριστά, στο πλάι.Updated: 11/01/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 01/03/12