Υλικά
υλικά
4 μεγάλες πατάτες
6-8 σκ. σκόρδο
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο ή λίγο περισσότερο
1 1/2 λεμόνι, το χυμό
ένα κομμάτι παστού μπακαλιάρου ξαλμυρισμένου η 300 γρ. φρέσκου ψαριού
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βράζουμε τον ξαλμυρισμένο ή τον φρέσκο μπακαλιάρο ( ή άλλο ψάρι) σε λίγο νερό, με ανάλογο αλάτι και πιπέρι, ώστε να πάρουμε ένα φλ.τσ.
περίπου πηχτό ζωμό.
Πλένουμε καλά και βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις ξεφλουδίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστές.
Τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ.
Ξεφλουδίζουμε τα σκόρδα (μειώνουμε την ποσότητα αν θέλουμε) και αφαιρούμε το πράσινο φύτρο.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ με 1/2 κ.γ.
αλάτι και 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε.
Μεταφέρουμε τον πολτό στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τις λειωμένες πατάτες.
Χτυπάμε το μείγμα προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με χυμό λεμονιού, μέχρι η σάλτσα να πάρει την υφή και τη γεύση που θέλουμε.
Προσθέτουμε μερικές κ.σ ζωμό ψαριού και συνεχίζουμε το χτύπημα ένα -δύο λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και προσθέτουμε αν θέλουμε περισσότερο λεμόνι. Η ίδια διαδικασία γίνεται παραδοσιακά στο γουδί, οπότε η αλιάδα παίρνει τη γνωστή, πιο λαστιχωτή υφή της.