Υλικά
υλικά
6 φρέσκιες αγκινάρες
3/4 φλ.τσ. παρμεζάνα ρετζιάνο, τριμμένη
2 λεμόνια, το χυμό
5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
μερικές σταγόνες λάδι τρούφας (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, ώστε να μείνει μόνο η κούπα με ένα τμήμα του κοτσανιού, βουτώντας μία μία σε μπολ με κρύο νερό και χυμό από δύο λεμόνια.
Τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κατά μήκος, κόβοντας μαζί και το αντίστοιχο κοτσάνι.
Ζεσταίνουμε σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε προσεκτικά τα φετάκια της αγκινάρας.
Ρίχνουμε αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα γυρίζουμε μια δυο φορές, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, παραμένοντας τραγανά.
Όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε, ανάβουμε το γκριλ του φούρνου.
Απλώνουμε τις φέτες της αγκινάρας σε λαδωμένο αντικολλητικό σκεύος, ώστε η μία να μισοσκεπάζει την άλλη και ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι τρούφας εδώ κι εκεί.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την παρμεζάνα και περνάμε από το γκριλ μερικά λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστεί όμορφα.
Σερβίρουμε αμέσως.