Υλικά
υλικά
130 γρ. άγριο ρύζι
1 κ.σ. μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι (προαιρετικά)
800 γρ. διάφορα λαχανικά-ρίζες σε κυβάκια: πατάτα, καρότο, πατζάρι,σελινόριζα
2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες, σε στενές λωρίδες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
γιά το ντρέσινγκ:
4 κ.σ. ταχίνι
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. νερό
1 σκ.σκόρδο λυωμένη
ελάχιστη πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βάζουμε το ρύζι (μαζί με το μαύρο)σε κατσαρόλα και ρίχνουμε κρύο, αλατισμένο νερό, που να το σκεπάσει αρκετά.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει, περίπου 45'.
Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Ενώ βράζει το ρύζι, ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.
Σ΄ ένα ταψάκι βάζουμε τα κυβάκια των λαχανικών μας και τα τυλίγουμε με 3 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι.
Τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν, 30'-35΄περίπου.
Ανακατεύουμε μιά-δυό φορές, να ψηθούν ομοιόμορφα.
Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ: χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.Δοκιμάζουμε και, ανάλογα, προσθέτουμε αλάτι, ταχίνι ή λεμόνι περισσότερο.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το στραγγισμένο ρύζι με 2 κ.σ ελαιόλαδο, το λεμόνι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τις μισές λωρίδες πιπεριάς και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε βαθειά σαλατιέρα και την περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες της πιπεριάς. Αποφεύγουμε να τη βάλουμε στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε.