Υλικά
υλικά
18 φύλλα λαζάνια
12 φετάκια μπέικον ή καπνιστή πανσέτα
600 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά ή brown)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένο το λευκό τμήμα)
2 σκ. ψιλοκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή έμμενταλ (γιά πιό ήπια γεύση)
αλάτι, πιπέρι
γιά τη σάλτσα:
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
1 λ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε κατσαρολάκι λυώνουμε το βούτυρο και μόλις κάψει ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα -περίπου 2'- και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Πλένουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα.
Αφαιρούμε την άκρη από τα πόδια τους και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ βούτυρο και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
Τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και γρήγορα, πριν αφήσουν υγρά.
Αν αφήσουν υγρά συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να τα απορροφήσουν.
Προς το τέλος προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.
Βράζουμε αρκετό νερό με αλάτι και ζεματάμε γιά μισό λεπτό τα λαζάνια λίγα-λίγα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι γιά να μην κολλήσουν.
Σε μακρόστενο ή οβάλ πυρέξ περασμένο με λάδι στρώνουμε λίγη από τη σάλτσα και απλώνουμε έξι λαζάνια σε σειρές, χωρίς κενά.
Στρώνουμε επάνω το 1/3 της σάλτσας, τα μισά μανιτάρια και 6 φέτες μπέικον ή πανσέτα.
Συνεχίζουμε με άλλη σειρά από 6 λαζάνια, τη μισή από την υπόλοιπη σάλτσα, τα υπόλοιπα μανιτάρια και το μπέικον.
Τελειώνουμε με τα άλλα 6 λαζάνια και στρώνουμε επάνω την υπόλοιπη σάλτσα.
Ρίχνουμε ομοιόμορφα το τυρί και σκορπίζουμε μικρά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.
Τα ψήνουμε στο φούρνο γιά 20'.tips: προτιμάμε μπέικον που θα μας κόψουν από κομμάτι, στο ψυγείο των αλλαντικών, γιατί έχει καλύτερη γεύση και υφή από τις έτοιμες, συσκευασμένες φέτες.
Αν θέλουμε, μπορούμε να το σωτάρουμε λίγο, πριν το βάλουμε στο φαγητό.