Follow us

Χοιρινό ψητό με σάλτσα εσπεριδοειδών

Χοιρινό ψητό με σάλτσα εσπεριδοειδών

Υλικά

υλικά

1 κ. χοιρινό σε ρολό γιά ψητό

3 πορτοκάλια

2 ροζ γκρέιπφρουτ

2 κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια

3 σκ.σκόρδο σε φετάκια

1 κ.σ. ξερό θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

100 ml λευκό κρασί

50 γρ. βούτυρο

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

γιά τη σάλτσα: 

2 πορτοκάλια

200 ml ζωμό κρέατος ή κότας

60 ml ξύδι από κόκκινο κρασί

60 γρ. ζάχαρη

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.

Καθαρίζουμε βαθειά πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ ( δηλαδή παίρνουμε και όλο το λευκό τμήμα της φλούδας, φτάνοντας στη σάρκα των φρούτων).

Χωρίζουμε στη συνέχεια τα φετάκια, μαζεύοντας και το χυμό που θα χυθεί.

Σε ανάλογη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κοκκινίζουμε το κρέας απ' όλες τις πλευρές γιά 2'.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τ' αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μερικά λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2'-3' να εξατμισθεί.

Μεταφέρουμε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος με σκέπασμα, προσθέτουμε τα φετάκια των φρούτων και τους χυμούς, αλάτι, πιπέρι και τα αρωματικά, σκεπάζουμε (ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο) και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο γιά μιά περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ελέγχουμε ενδιαμέσως τα υγρά του και το γυρίζουμε μία φορά.

Γιά να φτιάξουμε τη σάλτσα: καθαρίζουμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια, παίρνοντας μόνο το κίτρινο μέρος και κατόπιν τα στύβουμε.

Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τις φλούδες σε σπιρτάκια.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη σκέτη, σε χαμηλή φωτιά να λυώσει.

Μόλις πάρει χρώμα καραμέλας προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε μέχρι να πήξει σαν ελαφρό σιρόπι.

Τότε προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα των πορτοκαλιών και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί λίγο το σιρόπι, περίπου 3'-4'.

Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε τη σάλτσα λίγη ώρα να δέσει.

Σερβίρουμε το ψητό κομμένο σε λεπτές φέτες και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του και τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.

Συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι ή μικρές πατατούλες ολόκληρες, ψητές.tips: γιά να κόψουμε καλά το ψητό πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει αρκετά.

Κατόπιν θα το ζεστάνουμε λίγο και θα προσθέσουμε τη σάλτσα καφτή.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.