
Υλικά
υλικά
1 κ. χοιρινό σε ρολό γιά ψητό
3 πορτοκάλια
2 ροζ γκρέιπφρουτ
2 κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
3 σκ.σκόρδο σε φετάκια
1 κ.σ. ξερό θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
100 ml λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
γιά τη σάλτσα:
2 πορτοκάλια
200 ml ζωμό κρέατος ή κότας
60 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
60 γρ. ζάχαρη
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Καθαρίζουμε βαθειά πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ ( δηλαδή παίρνουμε και όλο το λευκό τμήμα της φλούδας, φτάνοντας στη σάρκα των φρούτων).
Χωρίζουμε στη συνέχεια τα φετάκια, μαζεύοντας και το χυμό που θα χυθεί.
Σε ανάλογη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κοκκινίζουμε το κρέας απ' όλες τις πλευρές γιά 2'.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τ' αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2'-3' να εξατμισθεί.
Μεταφέρουμε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος με σκέπασμα, προσθέτουμε τα φετάκια των φρούτων και τους χυμούς, αλάτι, πιπέρι και τα αρωματικά, σκεπάζουμε (ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο) και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο γιά μιά περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ελέγχουμε ενδιαμέσως τα υγρά του και το γυρίζουμε μία φορά.
Γιά να φτιάξουμε τη σάλτσα: καθαρίζουμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια, παίρνοντας μόνο το κίτρινο μέρος και κατόπιν τα στύβουμε.
Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τις φλούδες σε σπιρτάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη σκέτη, σε χαμηλή φωτιά να λυώσει.
Μόλις πάρει χρώμα καραμέλας προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε μέχρι να πήξει σαν ελαφρό σιρόπι.
Τότε προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα των πορτοκαλιών και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί λίγο το σιρόπι, περίπου 3'-4'.
Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε τη σάλτσα λίγη ώρα να δέσει.
Σερβίρουμε το ψητό κομμένο σε λεπτές φέτες και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του και τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι ή μικρές πατατούλες ολόκληρες, ψητές.tips: γιά να κόψουμε καλά το ψητό πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει αρκετά.
Κατόπιν θα το ζεστάνουμε λίγο και θα προσθέσουμε τη σάλτσα καφτή.