Υλικά
υλικά
1 κ. αλεύρι σκληρό
600 ml νερό -περίπου
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
για το σερβίρισμα
3 μεγάλα κρεμμύδια
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
400 γρ. σιτάκα Κάσου*
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα 4/5 του νερού και ζυμώνουμε για να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη (προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί).
Την αφήνουμε 30' να ξεκουραστεί.
Την ακουμπάμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και παίρνοντας μικρά κομμάτια πλάθουμε κορδόνια (μπαστουνάκια) με διάμετρο περίπου 1/2 εκ.
Κατόπιν τα κόβουμε με μαχαίρι ανά 4 εκ.
περίπου.
Πιέζουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε κομματάκι σαν να το σπρώχνουμε, έτσι ώστε να σχηματίσει κοιλότητα.
Πασπαλίζουμε τις μακαρούνες με λίγο αλεύρι και τις αφήνουμε να στεγνώσουν περίπου μία ώρα.
Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, ζεσταίνουμε το βούτυρο και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα κρατάμε.
Βάζουμε αρκετό νερό με αλάτι να βράσει.
Τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι και ρίχνουμε τις μακαρούνες σε δύο-τρεις δόσεις στο νερό.
Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Εχουμε βάλει 1/3 φλ.τσ.
από το νερό της κατσαρόλας σε βαθύ σκεύος και έχουμε διαλύσει μέσα σ' αυτό τη σιτάκα.
Ρίχνουμε τις βρασμένες μακαρούνες μέσα στη σιτάκα και ανακατεύουμε.
Οταν τελειώσουν όλες, ζεσταίνουμε το σωταρισμένο κρεμμύδι, το ρίχνουμε από πάνω μαζί με το βούτυρο του τηγανιού και σερβίρουμε.*η σιτάκα είναι είδος τυριού με υφή γιαουρτιού που γίνεται με ιδιαίτερη διαδικασία, από γίδινο ή αιγοπρόβειο γάλα, κυρίως στην Κάσο και στην Κάρπαθο.
Αν δεν έχουμε, μπορούμε να σερβίρουμε τις μακαρούνες με βούτυρο και τριμμένο τυρί ή να αντικαταστήσουμε τη σιτάκα με ένα φρέσκο τυρί σαν την ξινομυζήθρα ή το κατίκι, ακόμα και με γιαούρτι στραγγιστό. σημ.
Οι μακαρούνες είναι φρέσκο παραδοσιακό ζυμαρικό των Δωδεκανήσων, κυρίως της Κάσου, της Καρπάθου και της Καλύμνου.
Συχνά γίνονται και σε σχήμα μακρόστενου ζυμαρικού, σαν στενές ταλιατέλες.
Για να το κάνουμε αυτό ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε πάχος περ.
3 χιλ., το αλευρώνουμε λίγο και το τυλίγουμε ρολό.
Κόβουμε το ρολό σε στενά φετάκια 1/2 εκ.
και κατόπιν τα ανοίγουμε και απλώνουμε τα μακρόστενα ζυμαρικά που βγαίνουν σε πετσέτα να στεγνώσουν 1 ώρα.
Σερβίρονται συχνά με σιτάκα και ροδισμένα κρεμμύδια ή μόνο με τα κρεμμύδια και το βούτυρό τους που τα ονομάζουν "τσίκνωση".