
Υλικά
υλικά για 4-5 άτομα
500 γρ. πένες
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο ή μπράουν)
180 γρ. ζαμπόν από μπούτι σε 2-3 χοντρές φέτες, κομμένο κατόπιν σε κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο σε φετάκια
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2 φλ.τσ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (ή άλλο σκληρό τυρί)
μπεσαμέλ:
3 κ.σ. αλεύρι
3 κ.σ. βούτυρο
1 1/2 φλ.τσ. γάλα (και λίγο ακόμα αν χρειαστεί)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Φτιάχνουμε πρώτα τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και όταν κάψει ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει μελί χρώμα.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά στη φωτιά με το σύρμα των αβγών.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και την κρατάμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο και μαλακώνουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3'-4'.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο και βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε ενώ κρατάνε ακόμα (al dente) και τα βάζουμε σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.
Τα ανακατεύουμε αμέσως με 2 κ.σ ελαιόλαδο, το μείγμα των μανιταριών, το ζαμπόν, το μισό τυρί και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν έχει κρυώσει τελείως η μπεσαμέλ τη ζεσταίνουμε ελαφρά και την απλώνουμε στην επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 10'-15', μέχρι να λυώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε αμέσως. tips: το φαγητό μπορεί να είναι έτοιμο στο σκεύος αρκετή ώρα πριν και να μπει στο φούρνο λίγο πριν το σερβίρισμα.
Αντί για ζαμπόν μπορείτε να βάλετε μπέικον, που θα το κάνει πιο γευστικό (και πιο παχυντικό).
Σ' αυτή την περίπτωση, το προσθέτετε ήδη σωταρισμένο.