Follow us

Πένες με ζαμπόν και μανιτάρια au gratin

Πένες με ζαμπόν και μανιτάρια au gratin

Υλικά

υλικά για 4-5 άτομα

500 γρ. πένες

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο ή μπράουν)

180 γρ. ζαμπόν από μπούτι σε 2-3 χοντρές φέτες, κομμένο κατόπιν σε κυβάκια

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκ. σκόρδο σε φετάκια

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 1/2 φλ.τσ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (ή άλλο σκληρό τυρί)

μπεσαμέλ:

3 κ.σ. αλεύρι

3 κ.σ. βούτυρο

1 1/2 φλ.τσ. γάλα (και λίγο ακόμα αν χρειαστεί)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Φτιάχνουμε πρώτα τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και όταν κάψει ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει μελί χρώμα.

Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά στη φωτιά με το σύρμα των αβγών.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και την κρατάμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο και μαλακώνουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3'-4'.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο και βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

Τα στραγγίζουμε ενώ κρατάνε ακόμα (al dente) και τα βάζουμε σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.

Τα ανακατεύουμε αμέσως με 2 κ.σ ελαιόλαδο, το μείγμα των μανιταριών, το ζαμπόν, το μισό τυρί και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αν έχει κρυώσει τελείως η μπεσαμέλ τη ζεσταίνουμε ελαφρά και την απλώνουμε στην επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 10'-15', μέχρι να λυώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρουμε αμέσως. tips: το φαγητό μπορεί να είναι έτοιμο στο σκεύος αρκετή ώρα πριν και να μπει στο φούρνο λίγο πριν το σερβίρισμα.

Αντί για ζαμπόν μπορείτε να βάλετε μπέικον, που θα το κάνει πιο γευστικό (και πιο παχυντικό).

Σ' αυτή την περίπτωση, το προσθέτετε ήδη σωταρισμένο.

Επίσης...

Ιδιαίτερες συνταγές για νιόκι

Δοκιμάστε αυτούς τους συνδυασμούς με τα νιόκι, που θα τα βρείτε εντός σε δύο παραλλαγές, με ρικότα και με πατάτα.

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Ήρθε η ώρα για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.