
Υλικά
υλικά
30-34 σαρδέλες μεγαλούτσικες
1 αβγό χτυπημένο και ένα για το πανάρισμα
1 φλ.τσ. ψίχα ψωμιού τριμμένη
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
4 σκ.σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
4 φιλέτα αντσούγιας λυωμένα με το πιρούνι
3/4 φλ.τσ. φρυγανιά τριμμένη
ε. π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες: με μία κίνηση κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε μαζί τα εντόσθια και το κεντρικό κόκκαλο, αφήνοντας την ουρά.
Πλένουμε τα φιλέτα προσεκτικά, αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε την ψίχα και την μουσκεύουμε με 3 κ.σ ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε κατόπιν το χτυπημένο αβγό με όλα τα υλικά της γέμισης και αρκετό πιπέρι, προσθέτοντας στο τέλος αν χρειαστεί και άλλο ελαιόλαδο για να γίνει ένα σφιχτό μείγμα.
Ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά.
Ανοίγουμε απλωτά τα φιλέτα της σαρδέλας και μοιράζουμε το μείγμα στις μισές.
Ετσι όπως είναι ανοιχτές τις σκεπάζουμε με τα άλλα μισά ανοιγμένα φιλέτα σαρδέλας, πιέζοντας να κολλήσουν.
Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το χτυπημένο αβγό και σε ένα άλλο τη φρυγανιά.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο μαζί με σπορέλαιο σε βαθύ τηγάνι.
Περνάμε κάθε "πακετάκι" σε χτυπημένο αβγό και κατόπιν σε τριμμένη φρυγανιά, πιέζοντας ελαφρά να κολλήσει και τηγανίζουμε γυρίζοντας προσεκτικά να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε αμέσως μόλις τηγανιστούν. tips: τα φιλέτα σαρδέλας γεμίζονται και καθένα χωριστά, αλλά με τον τρόπο της συνταγής είναι πιο εντυπωσιακά.
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και ο γαύρος.