Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
1.250 μοσχαρίσιο κότσι (που θα αγοράσουμε κομμένο από το χασάπη)
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
250 γρ. άσπρα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο, χωρίς το φύτρο της
2 κλαράκια σέλινο-σέλερι, κομμένα σε ροδέλες
κοτσανάκια από 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένα
1 δαφνόφυλλο
αλάτι και 1 κ. σ. πιπέρι σε κόκκους
2 λίτρα νερό
80 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
4 μέτριες πατάτες, κομμένες στα τέσσερα ή στα οκτώ
250 γρ ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε περίπου το μισό ελαιόλαδο σε μια βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρέας, φροντίζοντας να ροδίσει από όλες τις πλευρές του.
Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε το κρέας να βράσει, σε χαμηλή θερμοκρασία, για 1 ½ ώρα, περίπου, μαζί με το δαφνόφυλλο και τους κόκκους του πιπεριού.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά, τα μυριστικά και τις πατάτες.
Μόλις «μαραθούν» λιγάκι, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου βράζει το κρέας, μαζί με τις τριμμένες ντομάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν μες το ζωμό, σε χαμηλή φωτιά, για άλλα 30 λεπτά. Σημ.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο ζωμό και 1 φλιτζάνι πτισάνη (ελαφρώς αποφλοιωμένο κριθάρι), που θα έχουμε φροντίσει να μουλιάσουμε από το προηγούμενο βράδυ.
Μπορούμε, επίσης, να δέσουμε το ζωμό της σούπας, πολτοποιώντας στο μίξερ λίγα λαχανικά.