Υλικά
Υλικά
300 γρ. ρύζι μπασμάτι
700 γρ καθαρό ψαχνό από αρνίσια σπάλα, κομμένο σε κυβάκια
1 κρεμμύδι, μέτρια κομμένο, σε καρεδάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ. σ. πρόβειο ή αγελαδινό βούτυρο
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το βούτυρο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρέας, μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, από όλες τις πλευρές του προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο αργότερα το σκόρδο, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί στα τρία τέταρτα το κρέας.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράζει, σε χαμηλή θερμοκρασία, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγάνι και «τοστάρουμε» το ρύζι, ανακατεύοντάς το διαρκώς, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει ελαφρά.
Μόλις ψηθεί το κρέας, το μεταγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και διατηρούμε ζεστό.
Μετράμε το ζωμό του και συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται για να συμπληρωθεί ένα 1 λίτρο, όπου θα βράσουμε το ρύζι.
Ρίχνουμε το τσιγαρισμένο ρύζι στην κατσαρόλα με το ζωμό και το νερό, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 10 λεπτά, περίπου από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του ρυζιού, ανακατεύουμε και το κρέας στο φαγητό, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της, τοποθετώντας πρώτα πάνω της μια καθαρή πετσέτα που θα τραβήξει την υγρασία του ρυζιού και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί έτσι για 20-25 λεπτά.
Στη συνέχεια το σερβίρουμε σε μια πιατέλα και τρίβουμε από πάνω άφθονο πιπέρι.