Υλικά
Υλικά
750 ml ζωμό κότας ή βοδινού
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ ρύζι Arborio
50 γρ προσούτο, ψιλοκομμένο
125 ml κόκκινο κρασί
20 γρ παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Ζεσταίνουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα.
Σβήνουμε τη φωτιά και τον κρατάμε ζεστό.
Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο και προσθέτουμε το ρύζι, το γυρίζουμε μερικές φορές στο ελαιόλαδο, για να διαποτιστεί καλά.
Ρίχνουμε και το προσούτο στο τηγάνι, προσθέτουμε τα 2/3 από το ζεστό ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει βράση.
Μεταφέρουμε το ρύζι, έτσι με το ζωμό του, σε μια πήλινη επισμαλτωμένη γάστρα.
Την βάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλα τα υγρά του.
Τότε προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά φροντίζοντας το ρύζι να παραμείνει εσωτερικά al dente ενώ θα είναι και ελαφρά ζουμερό.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
σημ.
Τις φορές που ονειρευόμαστε ένα ριζότο, αλλά μας σταματάει η ιδέα του συνεχούς ανακατέματος, τις φορές που ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός από τα φαγητά που μαγειρέψαμε αυτό το ριζότο στη γάστρα είναι ό,τι πρέπει. Θ.Τ.