Υλικά
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια
1 μέτριο κρεμμύδι, ολόκληρο
1 φύλλο δάφνης
1 κιλό σπανάκι
180 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πρέζα κύμινο (προαιρετικά)
1 μικρό χταπόδι των 600-800 γρ.
Πλένουμε και μουλιάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς -αν είναι δυνατόν τους αλλάζουμε και νερό- και την επομένη τα βράζουμε μαζί με το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να επιδέχονται κι επιπλέον βράσιμο.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό τους.
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το περιχύνουμε με καυτό νερό και το αφήνουμε να σουρώσει. Στο μεταξύ πλένουμε και, αν δεν είναι καλά καθαρισμένο, καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε την πέτσα της κουκούλας, γυρνάμε την κουκούλα κι αφαιρούμε το εσωτερικό της (στομάχι) και το σκληρό στόμα (ράμφος) της.
Βάζουμε το χταπόδι, ολόκληρο, σε μια κατσαρόλα, με ελάχιστο νερό, χωρίς αλάτι και το βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Το τεμαχίζουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα ρεβίθια και τα σοτάρουμε για λίγο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε κι αυτό.
Δοκιμάζουμε για να δούμε αν ολοκληρώθηκε το μαγείρεμα των ρεβιθιών και λίγο πριν τα απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σπανάκι και το κύμινο, αν θέλουμε.
Το ανακατεύουμε, το αφήνουμε ακόμα ένα λεπτό για να «δέσει» με τα υπόλοιπα υλικά, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και 1-2 λεπτά αργότερα σερβίρουμε. Θ.Τ.