Υλικά
υλικά για 4 άτομα
500 γρ. πένες ριγωτές
600 γρ. φρέσκα σπαράγγια (κατά προτίμηση πράσινα)
250 γρ. ζωμό κοτόπουλου
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο)
3/4 φλ.τσ. κρασί λευκό
1/2 φλ.τσ. παρμεζάνα τριμμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια αφαιρώντας το πολύ σκληρό τμήμα του κοτσανιού στο ίδιο ύψος για όλα και τα πλένουμε.
Τα μαζεύουμε σε ματσάκι με τις κορυφές επάνω και τα βάζουμε σε ψηλή κατσαρόλα όρθια, να βράσουν με αλατισμένο νερό που φτάνει μέχρι τα 3/4 τους (οι κορυφές να μείνουν έξω ώστε να ψήνονται με τον ατμό).
Τα αφήνουμε να βράσουν 15', ελέγχοντας αν μαλάκωσαν αρκετά.
Κατόπιν τα κόβουμε σε κομματάκια 1-2 εκ.
και κρατάμε χωριστά τις κορυφές για το γαρνίρισμα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 3'.
Προσθέτουμε τα κομματάκια των σπαραγγιών (όχι τις κορυφές), ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σωτάρουμε 2' ακόμα.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί 2'.
Κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον ζωμό.
Μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να τον πιούν σχεδόν.
Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει τα ζυμαρικά να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Περνάμε το μείγμα των σπαραγγιών από το μούλτι, να γίνει κρέμα.
Αν είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε 1-2 κ.σ από το νερό των ζυμαρικών.
Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τη σάλτσα, προσθέτοντας τις κορυφές των σπαραγγιών και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Κανονικός πίνακας";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin-top:0cm;mso-para-margin-right:0cm;mso-para-margin-bottom:10.0pt;mso-para-margin-left:0cm;line-height:115%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:"Calibri","sans-serif";mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}