
Υλικά
Υλικά
20 μεσαίου μεγέθους φύλλα από σέσκουλα
1 φλτζ κινόα
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 πράσινο κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
150 γρ διάφορα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
80 γρ ανάλατα φιστίκια Αίγινας, χοντροκοπανισμένα
3-4 κ. σ. φυλλαράκια από μαϊντανό, ψιλοκομμένα
500 ml ζωμό λαχανικών
1 κ. σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 ml ζωμό λαχανικών
1 κ. σ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Παρασκευή
Βάζουμε την κινόα σε ένα μεγάλο μπολ και τη μουλιάζαμε για μία ώρα και την σουρώνουμε.Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί οι σεσκουλο-ντολμάδες δεν είναι τόσο διαδεδομένοι, η απάντηση βρίσκεται στην διαδικασία που προηγείται για να τους χρησιμοποιήσεις που διαφέρει αισθητά από το λάχανο, για παράδειγμα.
Τα φύλλα τους πρέπει να ζεματιστούν ελάχιστα στην αρχή σε βραστό νερό και στη συνέχεια να τα παγώσουμε στη στιγμή.
Για αυτό ετοιμάζουμε από πριν ένα μεγάλο μπολ με παγάκια και νερό και στη συνέχεια ζεματάμε, ένα-ένα, τα φύλλα σε βραστό αλατισμένο νερό, για μόνο 10 δευτερόλεπτα, κρατώντας τα από το κοτσάνι τους και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο παγωμένο νερό και τα απλώνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν, κόβουμε τα μήκος και αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι τους και τότε μόνο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για πέντε λεπτά μέχρι που να γίνουν σαν διάφανα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα φιστίκια αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τα για 2 ακόμα λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την κινόα και τον μαϊντανό κι ανακατεύουμε ξανά.
Ρίχνουμε και 2 κουτάλες ζωμό για να τον απορροφήσει η κινόα-που θα βράσει κανονικά, όπως το ρύζι- μέσα στους ντολμάδες.
Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, για λίγο.
Απλώνουμε ένα σεκουλόφυλλο στον πάγκο εργασίας κι ανάλογα με το μέγεθος του τοποθετούμε 1 ή 2 κουταλίτσες του καφέ γέμιση, ακριβώς πάνω από το σχίσιμο που δημιουργήσαμε αφαιρώντας το κοτσάνι.
Στρώνουμε τα κοτσάνια στον πάτο μιας κατσαρόλας.
Διπλώνουμε την κορυφή του φύλλου προς τα μέσα και μετά τις δύο άκρες του, φροντίζοντας να μην τυλίξουμε πολύ σφιχτά γιατί η κινόα διπλασιάζεται σε όγκο με το βράσιμο και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω, για να μην διαλυθεί στο μαγείρεμα.
Σοτάρουμε σε μια 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το τριμμένο τζίντζερ και τα κρεμμύδια και μόλις μαραθούν τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πάνω από τους ντολμάδες, αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 40 λεπτά και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.Θ.Τ.