Follow us

Σεσκουλο-ντολμάδες με κινόα και μανιτάρια

Σεσκουλο-ντολμάδες με κινόα και μανιτάρια

Υλικά

Υλικά

20 μεσαίου μεγέθους φύλλα από σέσκουλα 

1 φλτζ κινόα 

2 κ. σ. ελαιόλαδο

2 πράσινο κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

150 γρ διάφορα μανιτάρια, ψιλοκομμένα

80 γρ ανάλατα φιστίκια Αίγινας, χοντροκοπανισμένα

3-4 κ. σ. φυλλαράκια από μαϊντανό, ψιλοκομμένα

500 ml ζωμό λαχανικών

1 κ. σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

500 ml ζωμό λαχανικών

1 κ. σ. αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Παρασκευή

Βάζουμε την κινόα σε ένα μεγάλο μπολ και τη μουλιάζαμε για μία ώρα και την σουρώνουμε.Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί οι σεσκουλο-ντολμάδες δεν είναι τόσο διαδεδομένοι, η απάντηση βρίσκεται στην διαδικασία που προηγείται για να τους χρησιμοποιήσεις που διαφέρει αισθητά από το λάχανο, για παράδειγμα.

Τα φύλλα τους πρέπει να ζεματιστούν ελάχιστα στην αρχή σε βραστό νερό και στη συνέχεια να τα παγώσουμε στη στιγμή.

Για αυτό ετοιμάζουμε από πριν ένα μεγάλο μπολ με παγάκια και νερό και στη συνέχεια ζεματάμε, ένα-ένα, τα φύλλα σε βραστό αλατισμένο νερό, για μόνο 10 δευτερόλεπτα, κρατώντας τα από το κοτσάνι τους και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο παγωμένο νερό και τα απλώνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν, κόβουμε τα μήκος και αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι τους και τότε μόνο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για πέντε λεπτά μέχρι που να γίνουν σαν διάφανα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα φιστίκια αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τα για 2 ακόμα λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την κινόα και τον μαϊντανό κι ανακατεύουμε ξανά.

Ρίχνουμε και 2 κουτάλες ζωμό για να τον απορροφήσει η κινόα-που θα βράσει κανονικά, όπως το ρύζι- μέσα στους ντολμάδες.

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, για λίγο.

Απλώνουμε ένα σεκουλόφυλλο στον πάγκο εργασίας κι ανάλογα με το μέγεθος του τοποθετούμε 1 ή 2 κουταλίτσες του καφέ γέμιση, ακριβώς πάνω από το σχίσιμο που δημιουργήσαμε αφαιρώντας το κοτσάνι.

Στρώνουμε τα κοτσάνια στον πάτο μιας κατσαρόλας.

Διπλώνουμε την κορυφή του φύλλου προς τα μέσα και μετά τις δύο άκρες του, φροντίζοντας να μην τυλίξουμε πολύ σφιχτά γιατί η κινόα διπλασιάζεται σε όγκο με το βράσιμο και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω, για να μην διαλυθεί στο μαγείρεμα.

Σοτάρουμε σε μια 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το τριμμένο τζίντζερ και τα κρεμμύδια και μόλις μαραθούν τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πάνω από τους ντολμάδες, αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 40 λεπτά και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.Θ.Τ.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.