Follow us

Μαρουλοντολμάδες θαλασσινών

Μαρουλοντολμάδες θαλασσινών

Υλικά

Υλικά

28-30 μεγάλα μαρουλόφυλλα

3-4 κ. σ. ξίδι για όλες τις χρήσεις

750 γρ διάφορα θαλασσινά

3 κρεμμύδια, τριμμένα

2 κρεμμυδάκια πράσινα, ψιλοκομμένα

7-8 κ. σ. μάραθο κι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ. σ. χυμό λεμονιού

250 γρ ρύζι καρολίνα

αλάτι-πιπέρι

3 κ. σ. ελαιόλαδο

450 ml ζωμό λαχανικών

επιπλέον μυριστικά για το γαρνίρισμα 

1-2 κ. κ. ξύσμα λεμονιού

Παρασκευή

Πλένουμε προσεκτικά τα μαρουλόφυλλα και τα αφήνουμε για λίγο σε μια λεκανίτσα με νερό και ξίδι.

Στην συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα ζεματάμε για 30 δευτερόλεπτα, ένα-ένα σε κατσαρόλα με νερό που ήδη κοχλάζει.

Τα βάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν κρεμασμένα και πάλι, ένα-ένα, στα τοιχώματα ενός τρυπητού.

Αχνίζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι λίγο νερό και μόλις το απορροφήσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μαζί το ρύζι.

Ψιλοκόβουμε τα θαλασσινά, εκτός από τα μύδια, τα ρίχνουμε κι αυτά στο τηγάνι και τα σοτάρουμε, μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα μυριστικά, για 1-2 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εκτός φωτιάς.

Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας.

Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κι αφαιρούμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού.

Παίρνουμε μια ποσότητα από την γέμιση περίπου 1 κουταλιά τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φύλλου και τυλίγουμε τον ντολμά, όπως τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες, διπλώνοντας προσεχτικά το μαρουλόφυλλο.

Απλώνουμε τα κοτσάνια στον πάτο μιας κατσαρόλας, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε, έναν-έναν, τους μαρουλοντολμάδες στον πάτο της κατσαρόλας, κυκλικά από τα τοιχώματα προς το κέντρο, σε στρώσεις.

Τα καλύπτουμε με ένα βαρύ πιάτο, προσθέτουμε το ζωμό και το λεμόνι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Τους σερβίρουμε πασπαλισμένους με λίγο επιπλέον άνηθο ή μάραθο και το ξύσμα του λεμονιού.Θ.Τ.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.