Υλικά
υλικά για 4 άτομα
350 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο, κατάλληλο για ριζότο)
600 γρ. καλαμαράκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 λεμόνι ακατέργαστο, το ξύσμα
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 πιπερίτσα τσίλι
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1, 1/2 λ. ζωμό λαχανικών (που θα φτιάξετε βράζοντας 1-2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλινο, 1/2 κρεμμύδι)
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Ζεματίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τα σπόρια και το ζουμί τους.
Σε ένα βαθύ τηγάνι (κατάλληλο για το ριζότο) ζεσταίνουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε δυνατή φωτιά για 2'.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3'-4'.
Ρίχνουμε κατόπιν το ρύζι και τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1' να απορροφηθεί.
Προσθέτουμε τον ζωμό ένα-ένα φλιτζάνι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί το προηγούμενο.
Ενδιαμέσως, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε. Το ρύζι πρέπει να έχει μαλακώσει αλλά να αντιστέκται στο δόντι ευχάριστα.
Η υφή του να είναι χυλωμένη και όχι στεγνή.
Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε τη ντομάτα και το ξύσμα του λεμονιού.
Στο τέλος ανακατεύουμε καλά με 2-3 κ.σ ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.