Υλικά
Υλικά
400 γρ. ρύζι ή 900 γρ βρασμένο ρύζι
400 γρ. τόνο σε νερό
200 γρ. αρακά
2 κόκκινες πιπεριές, χωρίς τα σπόρια και τα λευκά τους «νεύρα» κομμένες σε μικρά κυβάκια
12 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
4-5 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. πράσινες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους, ψιλοκομμένες
4 κ. σ. μαγιονέζα σπιτική
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Παρασκευή
Συνήθως αυτή τη σαλάτα τη φτιάχνουμε όταν μας περισσέψει ρύζι.
Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να το «τσουγκρανίσουμε», έτσι όπως είναι κρύο από το ψυγείο, με ένα πιρούνι για να ξεκολλήσουμε τους κόκκους που μπορεί να κόλλησαν μεταξύ τους.
Αλλιώς βράζουμε ένα ρύζι σε αρωματισμένο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει, σε μια σαλατιέρα.
Μαδάμε τον τόνο και τον ανακατεύουμε με τον αρακά, τις πιπεριές, τα ντοματίνια και τις ελιές.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιονέζας στη σαλατιέρα με το ρύζι και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε τη σαλατιέρα με διαφανή μεμβράνη, βάζουμε τη ρυζοσαλάτα να κρυώσει στο ψυγείο για 2-3 ώρες και τη σερβίρουμε πολύ δροσερή.
Θ.Τ.