Υλικά
Υλικά
5-6 αργείτικες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
1 χταπόδι 1,5 – 2 κιλά
5-6 πατάτες, κομμένες στα 4 ή στα 6, σε μεγάλους κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1-2 φύλλα δάφνη
120 ml ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
Παρασκευή
Πλένουμε καλά το χταπόδι, το κόβουμε κομματάκια και το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει.
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε 3-4 ροδέλες την κάθε μία.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για λίγο.
Στη συνέχεια τηγανίζουμε και τις πατάτες.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να ξανθύνει.
Προσθέτουμε το χταπόδι και αφού το ροδίσουμε από όλες τις πλευρές του για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε και τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τη δάφνη.
Βάζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες πάνω από το χταπόδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
Ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό, αν δούμε πως σώνονται τα υγρά του.
Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού.
Θ.Τ.