Υλικά
Υλικά
1200 γρ. σάρπες πελαγίσιες (υπολογίζουμε τουλάχιστον 300 γραμμάρια το κάθε ψάρι) ή φέτες κάποιου άλλου μεγαλύτερου ψαριού
1 λεμόνι
1 κιλό μπάμιες (+ 1κ. κ. αλάτι και 1-2 κ. σ. ξίδι)
500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
80 ml ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ κ. σ. αγουρίδα ή ξίδι
αλάτι και πιπέρι
1-2 κ. σ. μαϊντανό ή άνηθο
Παρασκευή
Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να καθαρίσει τις σάρπες από τα λέπια τους, να αφαιρέσει τα εντόσθια αλλά και τη μαύρη μεμβράνη από το εσωτερικό της κοιλιάς τους.
Τις πλένουμε καλά, τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και τις αφήνουμε να σταθούν σε μια πιατέλα.
Καθαρίζουμε προσεκτικά τις μπάμιες, σαν να ξεφλουδίζουμε το «καπελάκι» του κεφαλιού.
Τις απλώνουμε σε μια άλλη πιατέλα, τις περιχύνουμε με την αγουρίδα, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν για μια-δυο ώρες στον ήλιο για να βγάλουν τα υγρά τους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, μαραίνουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις μπάμιες, καλά ξεπλυμένες και στεγνές, φροντίζοντας να τις ανακατεύουμε, προσεκτικά, για να μη διαλυθούν.
Όταν έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα υγρά τους, τις περιχύνουμε με την αγουρίδα ή με το ξίδι και αμέσως μετά ρίχνουμε στο τηγάνι και τις ντομάτες.
Προσθέτουμε το μαϊντανό ή τον άνηθο.
Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε τις μπάμιες να μαγειρευτούν για άλλα 5 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταγγίζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα ταψί, αναλόγου μεγέθους και τοποθετούμε πάνω του τα κομμάτια του ψαριού.
Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο, στους 190ο С, φούρνο, τοποθετώντας τη σχάρα στην πιο χαμηλή βαθμίδα του φούρνου.
Το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν θα έχουν μαλακώσει οι μπάμιες και θα έχει ψηθεί, στον επιθυμητό βαθμό, το ψάρι.
Αν θέλουμε να διατηρήσει το ψάρι τους χυμούς του, σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο το οποίο αφαιρούμε τα 15 τελευταία λεπτά για να επιτρέψουμε στο ψάρι να ροδίσει.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.
Σημ.
Αν μαγειρέψουμε ένα ολόκληρο ψάρι, άκοπο, δεν θα πρέπει να αφήσουμε για πολλή ώρα τις μπάμιες στο τηγάνι γιατί το μεγαλύτερο ψάρι απαιτεί και περισσότερη ώρα στο φούρνο (πάνω από τις μπάμιες).
Οι σάρπες σε πολλά μέρη δεν συγκαταλέγονται στα καλά ψάρια, γιατί ζούνε μέσα στο λιμάνι.
Εδώ επιλέγουμε τις πελαγίσιες σάρπες της Δωδεκανήσου, με τη νόστιμη, κρουστή σάρκα.
Θ.Τ.