
Υλικά
Υλικά
800 γρ. μοσχοί (φρέσκοι ή και κατεψυγμένοι)
½ λεμόνι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
1 λεμόνι, χωρίς τη φλούδα του και την εσωτερική λευκή μεμβράνη του, καθαρισμένο και πολύ λεπτά κομμένο
αλάτι και πιπέρι
100-120 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
3 κ. σ. ξίδι από κόκκινο κρασί (καλής ποιότητας)
1 κ. κ. ρίγανη
150 γρ ντοματίνι «βελανίδι»
¼ κ. κ. ζάχαρη
150 γρ φακές, καλά καθαρισμένες
½ κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο σε φετούλες
1 κλαράκι σέλινο-σέλερι, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 κ. κ. φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη
15-20 ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι τους, ψιλοκομμένες σε ροδέλες (καλύτερα να μην τις αγοράσουμε έτοιμες, κομμένες)
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τους μοσχούς και ξεχωρίζουμε τα κεφάλια από τα πλοκάμια τους και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα, μαζί με το κομμένο σε φέτες λεμόνι και περίπου ½ λίτρο νερό ίσα που να τα σκεπάζει.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν καλά, για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μοσχοί.
Αν σε αυτό το διάστημα χρειαστεί επιπλέον νερό για να παραμείνουν τα κεφαλόποδα σκεπασμένα, φροντίζουμε το νερό που θα προσθέσουμε να είναι βραστό.
Στο τέλος αυτού του χρόνου σουρώνουμε τους μοσχούς, τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και αφαιρούμε με τα δάχτυλα μας, όσο μπορούμε, τη μεμβράνη που τους καλύπτει.
Κόβουμε τα πλοκάμια τους, ώστε να είναι όλα, λίγο-πολύ, τα κομμάτια τους στο ίδιο μέγεθος.
Τους ρίχνουμε σε ένα μπολ και τους περιχύνουμε με τα ¾ από το ελαιόλαδο, τρίβουμε από πάνω τους τη ξερή ρίγανη και τους αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Ανακατεύουμε και βάζουμε το μπολ με τη μαρινάδα στο ψυγείο για 5-6 ώρες, τουλάχιστον.Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα απλώνουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μια λαμαρίνα του φούρνου μας, την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τα αλατοπιπερώνουμε, τα περιχύνουμε με 1 κουταλιά ξίδι και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο, στους 160ο C, φούρνο για 50-55 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.Στο μεταξύ πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε να βράσουν σε μια μέτρια κατσαρολίτσα, σκεπασμένες με κρύο νερό.
Μόλις το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, όπως για μια σαλάτα (να κρατάνε).
Τις σουρώνουμε και στεγνές πια από τα νερά τους τις μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα κι ενώ είναι ακόμα ζεστές, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ξίδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο-σέλερι και μια πρέζα αλάτι, τις ανακατεύουμε προσεκτικά και τις αφήνουμε να σταθούν για λίγο.Ζεσταίνουμε ένα σχαρωτό τηγάνι (ή μια σχάρα) και μόλις ζεσταθεί καλά, βγάζουμε έναν-έναν τους μοσχούς από τη μαρινάδα τους, τους πιάνουμε με μια λαβίδα, τους περνάμε για 2-3 λεπτά από το τηγάνι για να πάρουν χρώμα και πάλι με τη λαβίδα τους ρίχνουμε στη σαλατιέρα με τις φακές.
Προσθέτουμε το ξεφλουδισμένο λεμόνι, τα φυλλαράκια της ρίγανης και τα ψημένα ντοματίνια.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Θ.Τ.