Υλικά
500 γρ. ριγκατόνι ή conchiglie ή άλλα ζυμαρικά με ρίγεςΥλικά για 4 άτομα
200 γρ. λευκά μανιτάρια, μικρά
150 γρ. μανιτάρια brown (ή όλα λευκά)
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. παρμεζάνα ή γκράνα τριμμένη
30 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε από όλα τα μανιτάρια το ποδαράκι και πλένουμε τα 2/3 γρήγορα κάτω από τη βρύση (κρατάμε στην άκρη από τα λευκά).
Τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2'-3', κατόπιν προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα γυρίζουμε όλα μαζί για 2'.
Ρίχνουμε νερό όσο να τα σκεπάσει και σιγοβράζουμε για 15'.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και περνάμε τη σάλτσα από το μπλέντερ.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει άφθονο νερό, προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά al dente (πρέπει οπωσδήποτε να "κρατάνε").
Εν τω μεταξύ, πλένουμε τα μανιτάρια που κρατήσαμε (αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση) και τα σωτάρουμε σε λίγο βούτυρο, με αλάτι και πιπέρι, μέχρι να πάρουν χρώμα, σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και περνάμε τη σάλτσα από το μπλέντερ.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και ρίχνουμε τη σάλτσα μανιταριών, ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε τα ολόκληρα μανιτάρια, 2 κ.σ από τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε τον πάτο με λίγη φρυγανιά τριμμένη.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα, την παρμεζάνα, μερικά κομματάκια βούτυρο και βάζουμε στοn φούρνο για 15', μέχρι να λυώσει και να ροδίσει το τυρί.
Σερβίρουμε αμέσως.
Σημ. για πιο έντονη μανιταρένια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα μερικά αποξηραμένα πορτσίνι, που έχουμε προηγουμένως μουλιάσει σε νερό για 30΄και σωτάρει μαζί με τα υπόλοιπα μανιτάρια.Updated: 28/09/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 29/09/14