
Υλικά
Υλικά
500 γρ. φακές βρασμένες και στραγγισμένες
500 γρ. διάφορα φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φετούλες
100 γρ. καρύδια
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
½ κ. κ. ξερό θυμάρι
30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ. κ. (10 ml) γούστερ σος (Worcestershire sauce) προαιρετικά
4 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Καβουρδίζουμε για 5 λεπτά τα καρύδια για να βγάλουν το άρωμά τους και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ για να τα ψιλοκόψουμε.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι 1 κουταλιά ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαραθούν για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Τα ρίχνουμε κι αυτά στο μπλέντερ, προσθέτουμε τις φακές και τη γούστερ σος -αν την χρησιμοποιήσουμε- και θέτουμε σε λειτουργία τη συσκευή.
Τέλος, προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια πάχους 1 εκ.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ροδίζουμε τα μπιφτέκια από 4 λεπτά από την κάθε πλευρά τους, μέχρι να σχηματίσουν τραγανή κρούστα.
Σημ.
Αν το μπλέντερ μας είναι μικρό, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα υλικά μας σε δόσεις ή να τα λιώσουμε στον κάδο του μίξερ ή με το ηλεκτρικό γουδοχέρι (πίμερ).
Θ.Τ.